Spravedlnost, svoboda a bezpečnost v dubnu 2011

03.05.2011
Euroskop

Rada vedla první diskusi o PNR

Rada vedla první diskusi o PNR

Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady o používání údajů ze jmenné evidence cestujících pro prevenci odhalování, vyšetřování a stíhání teroristických trestných činů a závažné trestné činnosti (KOM(2011)32)

Rada 11. 4. 2011 vedla první diskusi o návrhu směrnice o jmenné evidenci cestujících (tzv. PNR).

Pozadí

Komise návrh předložila v únoru 2011 s cílem bojovat se závažnou trestnou činností a terorismem skrze získávání a analýzu dat od leteckých dopravců realizujících mezinárodní lety. Členské státy (resp. letečtí dopravci) data podle Komise již beztak shromažďují, ovšem s různou úrovní ochrany osobních údajů, což vede k „mezerám v bezpečnosti, zvýšeným nákladům a právní nejistotě dopravců a cestujících.

Unijní letečtí dopravci jsou v současnosti povinni poskytovat údaje o jmenné evidenci cestujících orgánům USA, Kanady a Austrálie. Nová směrnice by měla analogické opatření zavést i na území EU (včetně reciprocity vůči leteckým dopravcům ze třetích zemí).

Návrh meritorně navazuje na rozhodnutí č. 2008/977 o ochraně osobních údajů zpracovávaných v rámci policejní a justiční spolupráce v trestních věcech (více v příspěvku „Komise: Využijme údaje o cestujících k boji proti terorismu a závažné trestné činnosti, Spravedlnost, svoboda a bezpečnost v únoru 2011).

Klíčové body a stav projednávání

17 členských států v čele s Velkou Británií (a proti názoru např. Německa, Rakouska či Lucemburska) požaduje, aby se nová norma vztahovala na všechny, tedy i vnitrounijní lety. Původní návrh s tím ale nepočítá, resp. ne hned, ale až po 2 letech od vstupu nové normy v platnost.

I tak jej ale již stihl zkritizovat Evropský inspektor ochrany údajů kvůli tomu, že text nedostatečně specifikuje, proč je nutné, aby údaje byly sbírány systematicky o všech cestujících.

Postoj ČR

Český Úřad pro ochranu osobních údajů se k návrhu staví negativně. Stejně se 28. 4. 2011 vyjádřil i Senát Parlamentu ČR; PNR bude nákladná, neefektivní a bude zasahovat do soukromí občanů. Vláda text naopak podporuje, dokonce je i pro jeho rozšíření i na vnitrounijní lety.

Předpokládaný další vývoj

O návrhu bude Rada spolurozhodovat s EP.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality