Spravedlnost, svoboda a bezpečnost v listopadu 2012

16.12.2012
Euroskop

EK vydala již druhou zprávu o fungování schengenského systému

EK vydala již druhou zprávu o fungování schengenského systému

Report from the Commission to the European Parliament and the Council. Second biannual report on the functioning of the Schengen area, 1 May 2012 – 31 October 2012 (COM(2012) 686 final)

EK vydala 23. 11. 2012 již druhou zprávu za rok 2012 o fungování schengenského systému. Hodnotící zprávy jsou vydávány dvakrát ročně, tato pokrývá období od 1. 5. 2012 do 31. 10. 2012 a zaměřuje se především na situaci na vnějších hranicích EU, na aplikaci pravidel schengenského systému a na fungování Vízového informačního systému (VIS).

Pozadí

EK vydává pravidelné zprávy o fungování schengenského systému na základě sdělení s názvem „Správa Schengenu – posílení prostoru bez kontrol na vnitřních hranicích, které vydala v září 2011. EK chtěla jeho prostřednictvím posílit efektivitu a legitimitu fungování Schengenu, která byla nerušena poté, co některé členské státy obnovily či začaly vážně uvažovat o obnovení kontrol na vnitřních hranicích v rámci EU pod vlivem uprchlických vln, které začaly do „nárazníkových zemí proudit především po událostech Arabského jara.

EK se vedle hodnotících zpráv pokouší prosadit také 2 legislativní návrhy z roku 2011 zavádějící na úrovni EU důkladnější monitorovací systém pro uplatňování pravidel schengenského systému a současně jejich prostřednictvím usiluje, aby mechanismus zavedení dočasných kontrol na vnitřních hranicích v případě vážného ohrožení veřejného pořádku či vnitřní bezpečnosti byl používán skutečně jen ve výjimečných situacích a aby tento mechanismus rozhodování pokud možno zůstal pod kontrolou nadnárodní úrovně. (Více v příspěvku „Komise navrhla změny a posílení pravidel schengenského prostoru)

Klíčové body a stav projednávání

EK ve zprávě vyzvala Radu a EP, aby pokročily právě v jednáních o zmíněných návrzích. Zpráva dále konstatovala až 44% pokles počtu případů nelegálního překročení vnější hranice EU za sledované období roku 2012 oproti stejnému období roku 2011. Neplatí to ale pro problematickou pozemní hranici mezi Řeckem a Tureckem, kde byl naopak zaznamenán více než 50% nárůst těchto incidentů, takže tato hranice dle zprávy zůstala hlavní branou nelegální migrace do EU.

V průběhu sledovaného období zavedly 2 členské státy, Španělsko a Polsko, dočasně kontroly na vnitřních hranicích, v obou případech to však standardně souviselo s mimořádnými událostmi typu zasedání ECB či mistrovství Evropy ve fotbale. Zpráva též hodnotila výsledky kontrol, které byly provedeny v některých členských státech za účelem ověření uplatňování pravidel schengenského systému. V případě ČR EK ověřovala fungování policejní spolupráce s Polskem, Maďarskem a SR, dle zprávy přitom nebyly prokázány takové nedostatky, které by vyžadovaly intervenci EK.

Předpokládaný další vývoj

Příští evaluace fungování Schengenu má pokrývat období listopad 2012 – duben 2013. Evaluace opět hodnotí i ČR, která je zahrnuta do skupinky spolu s Polskem a Slovenskem. Příslušná hodnocení měla dle zprávy proběhnout již v listopadu 2012, předmětem posuzování bylo fungování schengenského systému v rámci vzdušných hranic. Výsledky bude EK publikovat opět po uplynutí evaluačního období, nejdříve v květnu 2013.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality