Spravedlnost, svoboda a bezpečnost v prosinci 2012

07.01.2013
Euroskop

Jednání o konfiskaci majetku z trestné činnosti pokračují

Jednání o konfiskaci majetku z trestné činnosti pokračují

Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rrady o zmrazování a konfiskaci výnosů z trestné činnosti v Evropské unii (KOM(2012)85)

Rada se na svém zasedání 7. 12. 2012 dohodla na obecném přístupu k návrhu směrnice týkající se konfiskace majetku z trestné činnosti. Tento postoj bude základem pro jednání s EP.

Pozadí

V rukou mafie a kriminálníků končí podle Komise ročně stovky miliard eur. Komise proto chce peníze, které organizovaný zločin získává, vrátit zpět do systému. Proto v listopadu 2008 uveřejnila sdělení týkající se organizovaného zločinu, konfiskace jeho majetku a vymáhání zisků. Sdělení apelovalo na členské státy, aby intenzivněji spolupracovaly. Konfiskace majetku organizovaného zločinu se stala prioritou i v rámci dokumentu EU Internal Security Strategy in Action z listopadu 2010.

Skupiny organizovaného zločinu jsou podniky, které generují zisk prostřednictvím velkého množství trestné činnosti uvnitř nebo vně státu – jedná se o obchod s drogami, lidmi, zbraněmi a korupci. Na globální úrovni dosahoval v roce 2009 majetek organizovaného zločinu podle OSN výše 2,1 bil. dolarů, což je 3,6 % celosvětového HDP. Na úrovni EU taková data nejsou k dispozici; odhaduje se však, že jen v Itálii činil v roce 2011 majetek organizovaného zločinu 150 mld. €, ve Velké Británii v roce 2006 pak 15 mld. liber. Jen obchod s drogami představuje v EU 100 mld. ročně. V současnosti je z kriminální činnosti zmraženo nebo konfiskováno asi jen 1 % majetku. Podle Komise by každý členský stát měl disponovat mechanismy, jak zmrazit, spravovat nebo konfiskovat majetek z kriminální činnosti.

Příslušný návrh týkající se právě zmražení a konfiskace majetku organizovaného zločinu v EU Komise představila v březnu 2012 (více v příspěvku „EU chce zavést konfiskaci majetku z organizovaného zločinu, Spravedlnost, svoboda a bezpečnost v březnu 2012). V EP se návrhem zabývá výbor LIBE v čele se zpravodajkou Monicou L. Macoveiovou (EPP). Návrh zprávy byl představen v srpnu 2012. Zpravodajka chce zpřísnit ustanovení týkající se konfiskace, která není založena na odsuzujícím rozsudku, a rozšířené konfiskace, aby byly účinnější a skutečně sloužily svému účelu. 13. 12. 2012 byly ve výboru LIBE projednávány pozměňovací návrhy.

Klíčové body

Nejdůležitější body z jednání Rady:

  • Rada zmírnila nároky na statistiku, byť jsou dnes podle Komise nedostatečné. Text uznává různorodost systémů jednotlivých členských zemí.
  • Státy omezily konfiskaci nebo zmrazení majetku v případě, že nedojde k usvědčení vzhledem k nemožnosti trestního stíhání, na 2 případy: dlouhodobou nemoc obžalovaného nebo útěk. Komise navrhovala také smrt.

V ostatních bodech Rada návrh Komise prozatím neměnila.

  • Jasnější a jednodušší pravidla pro konfiskaci majetku, který není přímo spojen se specifickýmtrestným činem, ale jasně vyplývá, že ztrestné činnosti osoby pochází (tzv. rozšířená konfiskace).
  • Přísnější pravidla týkající se transferů majetku, který zjevně pochází ztrestné činnosti podezřelé osoby a přijímající třetí osoba to měla a mohla vědět (tzv. konfiskace třetí strany).
  • Možnost žalobců (po souhlasu soudu) dočasně zmrazit majetek osob, u kterých hrozí útěk (předběžné zmrazení).
  • Zmrazený majetek by měl být spravován tak, aby nedocházelo kjeho ekonomickému znehodnocení předtím, než je případně zkonfiskován.
  • Možnost pokračovat všetření roky po usvědčení zčinnosti tak, aby se plně zajistil konfiskovaný majetek.
  • Zajištění dodržování základních práv (včetně presumpce neviny a práva na majetek).

Obecný přístup Rady neobsahuje pravidla pro znovupoužití konfiskovaného majetku, se kterými počítala Itálie. Ta má program, jak tyto prostředky používat v sociální oblasti. Itálie věří, že daný bod prosadí během jednání s EP.

Předpokládaný další vývoj

EP bude o zprávě hlasovat v dohledné době. Kompromisu se bude snažit dosáhnout irské předsednictví.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality