Spravedlnost, svoboda a bezpečnost v únoru 2014

08.03.2014
Euroskop

EP podpořil modernizaci úpadkového řízení, EP přijal návrh směrnice o zmrazování a konfiskaci výnosů z trestné činnosti

EP podpořil modernizaci úpadkového řízení

Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se mění nařízení Rady (ES) č. 1346/2000 o úpadkovém řízení (KOM(2012)744)

Plénum EP 5. 2. 2014 podpořilo poměrem 580:69:19 návrh o úpadkovém řízení. Návrh modernizuje pravidla, podle nichž se v EU řeší úpadky podniků, jež mají dopady ve více členských státech. Podnikům, které jsou jinak životaschopné, nařízení dává druhou šanci a možnost dalšího působení.

Pozadí

V evropské ekonomice je úpadek běžným jevem. Asi polovina podniků přežívá méně než pět let a konkurz v EU každoročně ohlásí zhruba 200 tis. společností (asi 600 denně). Takřka čtvrtina těchto případů má implikace ve více členských státech.

Evropské úpadkové právo se řídí v současné době nařízením č. 1346/2000 o úpadkovém řízení, které je formálně platné od května 2002. Nařízení určuje, podle jakých pravidel se řídí soudní příslušnost, uznávání rozhodnutí a rozhodné právo, a stanoví koordinaci úpadkových řízení, která běží v několika členských státech. Toto nařízení se použije v případě, má-li dlužník majetek nebo věřitele ve více než jednom členském státě.

Od června 2012 Komise zahájila veřejnou konzultaci o modernizaci úpadkového práva EU. Záměrem nového právního aktu o úpadku je modernizovat stávající pravidla tak, aby podporovala restrukturalizaci podniků v obtížích a vytvářela podnikatelsky vstřícné prostředí, zejména právě v ekonomicky složité době.

Klíčové a sporné body

Cílem úpravy je posílení právní jistoty vytyčením jasných pravidel k určení soudní příslušnosti. Akt stanovuje pro případ, že dlužník čelí úpadkovému řízení v několika členských státech, spolu soudy, které jednotlivé případy projednávají, úzce spolupracovaly. Soudy nařízením získají povinnost zveřejňovat soudní řízení ve veřejně dostupném elektronickém rejstříku.

Návrh usiluje o lepší informovanost věřitelů prostřednictvím povinnosti členských států zveřejňovat nejdůležitější rozhodnutí – např. o zahájení úpadkového řízení. Změny mají obecně zefektivnit přeshraniční úpadkové řízení a zvýšit jejich účinnost.

Návrh rozšiřuje oblast působnosti nařízení tím, že pozměňuje definici úpadkového řízení tak, aby zahrnovala rovněž hybridní a předúpadková řízení, stejně jako řízení o oddlužení a jiná úpadková řízení pro fyzické osoby, které nyní nespadají do definice.

Předpokládaný další vývoj

Nyní se očekává jednání v Radě.

Odkazy

EP přijal návrh směrnice o zmrazování a konfiskaci výnosů z trestné činnosti

Návrh směrnice Evropského Parlamentu a Rady o zmrazování a konfiskaci výnosů z trestné činnosti v Evropské unii (KOM(2012)85)

Plénum EP přijalo 25. 2. 2014 návrh směrnice umožňující přeshraniční konfiskaci výnosů z trestné činnosti v prvním čtení. Návrh směrnice má za cíl usnadnit zmrazení a konfiskaci majetku pocházejícího mimo jiné z obchodu s drogami, pašování zbraní a kuplířství.

Pozadí

Komise dne 12. 3. 2012 představila návrh směrnice o zmrazování a konfiskaci výnosů z trestné činnosti v EU. Navrhovaná pravidla by měla posílit schopnost členských států zabavovat majetek pocházející z přeshraniční a organizované trestné činnosti, který byl převeden třetím stranám a zjednodušit konfiskaci majetku pocházejícího z trestné činnosti i v případech, že je podezřelá osoba na útěku. Jak uvádí zpravodajka Monica Luisa Macovei (EPP), pouze 1 % výnosů organizované trestné činnosti je v současnosti zabavováno.

LIBE přijal návrh s pozměňovacími návrhy 20. 5. 2013 a předal je k rozpravě plénu. Důvodem pro prodloužení legislativního procesu byla jednání mezi EP a Radou konaných zejména listopadu 2013.

Klíčové a sporné body

EP navrhl, aby mezi nástroje a výnosy z trestné činnosti byly zařazeny i nepřímé výnosy z trestné činnosti zahrnující příjmy nebo jiný užitek pocházející z výnosů z trestné činnosti nebo z majetku, na nějž byly takové výnosy přeměněny nebo s nímž byly smíšeny.

Návrh směrnice tak obsahuje širokou definici majetku, který může být předmětem zmrazení nebo konfiskace. Rovněž umožňuje státům konfiskovat nástroje a výnosy z trestné činnosti i v případech nemoci nebo útěku podezřelé či obviněné osoby. Obsah návrhu se vztahuje i na konfiskace těchto výnosů u třetích osob, které věděly nebo měly vědět, že nabytím majetkové hodnoty došlo k účelovému vyhnutí se zabavení majetku.

Parlament rovněž navrhl, aby členské státy mohly provádět konfiskaci majetku souvisejícího s trestnou činností v řízení před jakýmkoli příslušným soudem.

Přijatá směrnice nebude aplikovatelná pro Dánsko a Velkou Británii.

Předpokládaný další vývoj

Formální přijetí Radou se očekává v nejbližších týdnech. Členské státy budou mít 30 měsíců na transpozici směrnice do národních právních řádů.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality