Spravedlnost, svoboda a bezpečnost v září 2014

08.10.2014
Euroskop

Komise se snaží bojovat proti účelovým sňatkům

Komise se snaží bojovat proti účelovým sňatkům

Communication from the Commission to the European Parliament and the Council – Helping national authorities fight abuses of the right to free movement: Handbook on addressing the issue of alleged marriages of convenience between EU citizens and non-EU nationals in the context of EU law on free movement of EU citizens (COM(2014)604)

Komise 26. 9. 2014 vydala příručku, která by měla členským státům pomoci přijmout opatření proti účelovým sňatkům občanů EU a státních příslušníků třetích zemí.

Pozadí

Právo na volný pohyb patří mezi základní unijní práva- Skoro 15 milionů občanů EU žije v jiné zemi, než odkud pocházejí. Volný pohyb byl zakotven již v Římské smlouvě z roku 1957. Evropa (nejen EU) v posledních letech bojuje s velkým množstvím přistěhovalců. Jednou z cest, jak se do Unie dostat je sňatek s občanem EU. Z tohoto důvodu Rada pro spravedlnost a vnitřní věci v roce 2012 rozhodla, že musí být vypracován dokument, který by se věnoval problematice účelových sňatků s občany ze třetích zemí.

V listopadu 2013 Komise přijala 5 opatření s cílem pomoci členským státům provádět pravidla EU týkající se volného pohybu. Mezi tato opatření patřilo také vydání příručky o účelových sňatcích, kterou Komise právě zveřejnila.

Klíčové sporné body

Hlavním cílem příručky je boj proti fenoménu účelových sňatků. Příručka obsahuje operační pokyny upravující přístup k vyšetřování údajných účelových sňatků; účinné vyšetřovací techniky, které vyvinuly národní orgány; a informace o tom, jak může těmto orgánů napomáhat Europol, Eurojust a Komise; rady týkající se použití „mechanismu dvojí pojistky“ s cílem minimalizovat nebezpečí, že bude ze zneužití chybně nařčen skutečný pár; přehled pravidel, která musí národní orgány při předcházení a řešení zneužití zohlednit; a podrobnosti, které upřesňují, co tato pravidla obnášejí v praxi.

Na vydání příručky Komise spolupracovala se členskými státy.

Předpokládaný další vývoj

Nový dokument by měl přimět státy, které se touto problematikou prozatím zabývaly, aby tak učinily v co nejbližší době.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality