Spravedlnost, svoboda a bezpečnost v únoru 2015

05.03.2015
Euroskop

EP chce propojit jednání o ochraně dat a databázi pasažérů leteckých společností, Upravená směrnice o přeshraničních dopravních pokutách bude brzy přijata

  • EP chce řešit otázku ochrany osobních údajů a vytvoření databáze cestujících leteckou dopravou společně
  • Pravidla pro vymáhání dopravních pokut napříč EU budou zachována
  • Legislativní proces k pravidlům proti špinavých peněz je u konce

EP chce propojit jednání o ochraně dat a databázi pasažérů leteckých společností

Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováváním osobních údajů příslušnými orgány za účelem prevence, vyšetřování, odhalování či stíhání trestných činů nebo výkonu trestů a o volném pohybu těchto údajů (KOM(2012)10)

Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováváním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů (obecné nařízení o ochraně údajů) (KOM(2012)11)

Proposal for a directive of the European Parliament and of the Council on the use of Passenger Name Record data for the prevention, detection, investigation and prosecution of terrorist offences and serious crime (COM(2011)32)

  • Plénum EP 11. 2. 2015 přijalo (poměrem 532:136:36) rezoluci, ve které vyzývá členské státy k pokroku ve vyjednávání o návrhu směrnice týkající se ochrany osobních údajů.

Pozadí

V lednu 2012 Komise představila komplexní reformu pravidel na ochranu osobních údajů v EU. Cílem je posílit právo na soukromí na internetu, posílit důvěru spotřebitelů v online služby, a tím stimulovat digitální ekonomiku v EU, včetně posílení růstu, zaměstnanosti a inovací. Konkrétně se jedná se o 2 legislativní návrhy: nařízení nařízení č. 11/2012, které stanoví obecný rámec unijní ochrany údajů, a směrnici nařízení č. 10/2012 o ochraně osobních údajů zpracovávaných pro účely prevence, vyšetřování, odhalování nebo stíhání trestných činů a související soudní činnosti (více v příspěvku „Komise představila komplexní reformu pravidel EU o ochraně údajů“, Spravedlnost, svoboda a bezpečnost v lednu 2012). Oba návrhy následně v březnu 2014 získaly podporu EP (více v příspěvku „EP zpřísnil pravidla na ochranu osobních údajů“, Spravedlnost, svoboda a bezpečnost v březnu 2014). Rada prozatím dosáhla dohody ve třech klíčových aspektech návrhu nařízení: o pravidlech upravujících převod dat do nečlenských zemí EU a na územní působnosti; o pravidlech upravujících zpracování údajů ze strany podniků a vlád a pravidlech umožňujících větší flexibilitu při nakládání s osobními údaji.

Nedávné teroristické útoky zintenzivněly i debatu o návrhu na vytvoření databáze údajů o pasažérech leteckých společností, která by měla systematicky shromažďovat údaje o pasažérovi, jako jeho kontaktní údaje, údaje o platbách, zavazadlech atd. To by umožnilo orgánům činným v trestním řízení získat přístup k informacím i o osobách, které dříve nebyly podezřelé ze závažného trestného činu. Návrh předložený Komisí v únoru 2011 je opětovně projednáván v novém výboru LIBE (vice v příspěvku „EU se zabývá novou agendou v oblasti bezpečnosti”,Spravedlnost, svoboda a bezpečnost v lednu 2015).

Klíčové a sporné body

Usnesení je zaměřeno opatření, kterými se má přispět k boji proti teroristickým útokům. Plénum EP podpořilo preventivní programy zabraňující narůstající radikalizaci, ale i zvýšení ochrany na hranicích Schengenu (pouze v rámci stávajícího řežimu, nikoliv jeho modifikaic) a posílení poskytování vzájemných informací mezi členskými státy prostřednictvím úřadů Europol a Eurojust (včetně vytvoření nové protiteroristické sekce v rámci Europolu).

  • Požadavek na urychlení legislativního procesu týkajícího se návrhu směrnice o ochraně osobních údajů je spojen s kritikou, kterou vyvolává aktuální podoba návrhu směrnice o monitoringu údajů leteckých pasažérů. V souvislosti s rozsudkem Soudního dvora EU o rozporu směrnice o uchovávání údajů s právem EU panují obavy o přiměřenosti opatření na sledování osobních údajů leteckých pasažérů.

Předpokládaný další vývoj

Návrh směrnice o údajích pasažérů leteckých společností je v tuto chvíli připomínkován europoslanci v rámci výboru LIBE. Návrh o ochraně osobních údajů je projednáván institucemi EU ve druhém čtení.

Odkazy

Upravená směrnice o přeshraničních dopravních pokutách bude brzy přijata

Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady o usnadnění přeshraniční výměny informací o dopravních deliktech v oblasti bezpečnosti silničního provozu (COM(2014)0476)

  • Plénum EP 11. 2. 2015 přijalo modifikaci směrnice o vymáhání pokut za dopravní přestupky brzo vstoupí v platnost, kterou si vyžádal rozsudek Soudního dvoru EU z důvodu nesprávně zvoleného právního základu pro přijetí směrnice.

Pozadí

Soudní dvůr EU zrušil v květnu 2014 směrnici EU, která byla přijata v listopadu 2011 za účelem usnadnění přeshraničního vymáhání právních předpisů v oblasti bezpečnosti silničního provozu (více v příspěvku „Rada odsouhlasila trestání dopravních přestupků spáchaných v jiném členském státě EU“, Spravedlnost, svoboda a bezpečnost v září 2011). Důvodem byl nesprávně zvolený právní základ (tj. policejní spolupráce, tak jak upřednostnila Rada a EP z časových důvodů akceptoval). Komise ovšem předložila právní základ směrnice k posouzení Soudnímu dvoru EU. Ten rozhodl ve prospěch původního zvoleného právního základu Komisí (tj. dopravní politika). Soudní dvůr EU nicméně poskytl jednoletou lhůtu pro přijetí nové směrnice, během které budou stávající právní předpisy zachovány v platnosti (do 6. 5. 2015).

Na základě toho Komise předložila v červenci 2014 nový návrh směrnice, který má garantovat kontinuitu původně přijatých opatření. Instituce již v prosinci 2014 našli shodu na její podobě.

Klíčové a sporné body

Modifikace v návrhu směrnice se týkají nikoliv obsahové, ale technické stránky tak, aby byly právní předpisy v souladu s rozsudkem Soudního dvora EU. To s sebou přináší ovšem důležitou změnu pro Dánsko, Velkou Británii a Irsko, které v původním znění směrnice nebyli na základě výjimky z policejní spolupráce v EU povinni směrnici transponovat do svých právních řádů. Nový návrh směrnice ovšem vyžaduje po těchto státech, aby tak po jejím vstupu v platnost učinili.

Předpokládaný další vývoj

Vzhledem k zájmu všech stran, aby nová směrnice vstoupila v platnost do května 2015, lze očekávat brzké formální schválení ze strany Rady.

Odkazy

Krátce…

Přísnější pravidla proti praní špinavých peněz budu brzy přijata

Rada 10. 2. 2015 formálně potvrdila dohodu uzavřenou s EP o podobě nových pravidel, které mají bránit zneužití finančních k praní špinavých peněz a financování terorismu. K novým opatřením patří snížení limitu finančních transakcí v hotovosti z 15 tis. na 10 tis. €, přísnější požadavky na identifikaci klientů využívajících hazardních služeb. Návrh směrnice počítá s tím, že koneční majitelé firem by měli být uvedeni v centrálních registrech, které by byly otevřeny nejen úřadům, ale i osobám s „oprávněným zájmem“, např. novináři. Útoky, které se v lednu 2015 odehrály v Paříži, přiměly instituce k rychlejšímu jednání. Nyní je na řadě schválení plénem EP ve druhém čtení a poté i definitivní schválení Radou (více v příspěvku „EU chce omezit praní špinavých peněz”, Spravedlnost, svoboda a bezpečnost v lednu 2015).

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality