Regionální politika v červenci 2014

06.08.2014
Euroskop

Komise chce více zapojit města do rozhodování o politikách EU, Kulturní dědictví by mělo být v EU více podporováno

Komise chce více zapojit města do rozhodování o politikách EU

Sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů Městská dimenze politik EU – hlavní rysy městské agendy EU (KOM(2014)490)

Komise 18. 7. 2014 přijala sdělení zaměřené na městskou dimenzi, která má být dle Komise zahrnuta do rozhodování o nastavení politik EU.

Pozadí

72 % obyvatelstva EU žije ve městech a předměstích, v roce 2050 se odhaduje nárůst na 80 %. Podle studie 2/3 všech politik EU přímo i nepřímo ovlivňuje města členských států. Urbánní agendu na evropské úrovni dlouhodobě prosazuje EP, Výbor regionů a další zájmová sdružení zastupující města a regiony v Bruselu (CEMR, Eurocities).

Komise se na této iniciativě podílela mimo jiné v únoru 2014, kdy organizovala tzv. CITIES fórum. Již v 90. letech byla urbánní agenda součástí diskusí v EU. V roce 1997 Komise přijala sdělení, které podnítilo např. městské pilotní projekty financované ze strukturálních fondů EU.

Klíčové a sporné body

Komise ve sdělení konstatuje význam měst pro plnění cílů EU (mj. strategie 2020), nedostačující zohlednění priorit městské dimenze a jejich slabé zapojení do rozhodovacího procesu na základě principu subsidiarity. Tyto územní jednotky členských států přitom jsou nejen dotčeny dopady rozhodování na evropské úrovni, jsou ale i podstatnou součástí implementačního procesu EU. Komise sumarizuje přehled míry zapojení měst v jednotlivých relevantních politikách EU. Nejsilnějším postavením disponují města v oblasti životního prostředí a regionální politice.

Předpokládaný další vývoj

Součástí předloženého sdělení je i spuštění veřejné konzultace, dle které budou následovat další kroky Komise.

Odkazy

Kulturní dědictví by mělo být v EU více podporováno

Communication from the Commission to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions Towards an integrated approach to cultural heritage for Europe (COM(2014)477)

Komise 22. 7. 2014 vydala sdělení, které usiluje o větší a efektivnější ochranu kulturního dědictví, které by lépe využívalo finanční podporu nabízející ze strany EU.

Pozadí

V průběhu května 2014 byla Komise vyzvána ministry kultury členských států EU, aby nadále pokračovala ve studiu problematiky kulturního dědictví, jejich dopadů na EU a v přípravě strategického plánu týkajícího se kulturního dědictví.

Sdělení vydané Komisí reaguje právě na tuto výzvu a mělo by pomáhat členských státům hledat odpovědi na otázky, jak efektivně spravovat kulturní dědictví a využívat podporu, kterou Unie nabízí. EU by měla vyvíjet inovace, které pomohou k jejímu dalšímu rozvoji, ale které jsou založeny na kulturním dědictví EU.

Kulturní dědictví je v EU chráněno a podporováno na základě čl. 3 odst. 3 SEU, který stanovuje, že EU „dbá na zachování a rozvoj evropského kulturního dědictví“ a dále dle čl. 167 SFEU, který uvádí, že „Unie přispívá k rozkvětu kultur členských států a přitom respektuje jejich národní a regionální různorodosti a zároveň zdůrazňuje společné kulturní dědictví.“

Klíčové a sporné body

Zpráva zejména usiluje o lepší koordinaci na úrovni EU a o sdílení ověřených postupů a nápadů jednotlivých členských států. Tyto sdílené informace by mohly být přínosné pro zlepšení správy kulturního dědictví a pro efektivitu fungování vnitrostátních politik.

Odvětví kulturního dědictví je silně finančně podporováno a v období 2007–2013 obdrželo také 3,2 mld. € z ERDF. Další prostředky byly využity na udržovací práce a správu, na výzkum a podporu kulturního dědictví. Konkrétně se jedná např. o 1,2 mld. €, které byly využity na venkovské kulturní dědictví a přibližně 100 mil. € na výzkum související s kulturním dědictvím.

Dle zprávy je v plánu, že v období 2014-2020 bude tomuto odvětví poskytnuta ještě větší finanční podpora. Mělo by se jednat o prostředky z evropských strukturálních a investičních fondů (s celkovým rozpočtem na regionální politiku ve výši 351 mld. €), programu Horizont 2020 (80 milionů € na výzkum) a z programu Kreativní Evropa (1,5 miliardy € na kulturní a tvůrčí odvětví).

Zpráva dále vybízí, aby byly využívány prostředky z dalších zdrojů a oblast kulturního dědictví byla provázána s dalšími politikami. Jedná se zejména o místní a regionální rozvoj, vzdělávání, podporu malých a středních podniků a v neposlední řadě samozřejmě o cestovní ruch, který přináší každoročně asi 415 mld. € a vytváří takřka 15 mil. pracovních míst.

Komise společně se svým sdělením představila také doprovodnou zprávu, která se konkrétněji zaměřuje na jednotlivé politiky a na možnosti financování, které EU kulturnímu dědictví poskytuje.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality