Evropská lidová strana bude hlasovat o vyloučení Fideszu

05.03.2019
Euroskop, čtk

Evropská lidová strana (ELS)v pondělí zahájila proceduru, na jejímž konci by mohla být maďarská strana Fidesz premiéra Viktora Orbána vyloučena z jejích řad. Informovala o tom agentura AFP. O vyloučení Fideszu se bude hlasovat poté, co o to požádalo dvanáct členů ELS z devíti členských zemí Evropské unie, a byla tak splněna podmínka potřebná pro vyvolání hlasování. Jasno by mělo být 20. března.

Maďarský premiér Viktor Orbán se v posledních týdnech dostal do ostrého sporu s některými členy ELS kvůli kampani své vlády, která spojuje předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera a amerického miliardáře a filantropa maďarského původu George Sorose s podporou migrace a s oslabováním ochrany hranic. Evropská komise minulý týden zveřejnila rozbor jednotlivých bodů kampaně, které označila za „výmysly“.

„Vyloučení nebo pozastavení členství Fideszu požaduje dvanáct členů ELS z devíti zemí. O této otázce se bude diskutovat na politickém shromáždění 20. března. Rozhodnutí náleží všem členům ELS a já výsledek debaty nemohu předjímat,“ uvedl v pondělí předseda evropských lidovců Joseph Daul.

Rozhodující by podle agentury DPA mohlo být, jak se při hlasování zachovají členové německé konzervativní unie CDU/CSU, kteří jsou v ELS nejpočetnější skupinou. Člen CSU Manfred Weber přitom kandiduje na předsedu Evropské komise, a bude proto potřebovat v europarlamentu po volbách co největší podporu.

Orbán v rozhovoru poskytnutém německému listu Welt am Sonntag a zveřejněném v neděli označil své odpůrce z řad politiků ELS za „užitečné idioty“. Snaha vyloučit jeho stranu Fidesz nahrává podle něj před květnovými volbami do europarlamentu jen levici.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek