Předsedat Evropské unii je úžasné dobrodružství


Adam Černý, Hospodářské noviny, 29. prosince 2008

Nenadálé události ovlivnily francouzské předsednictví ve velké míře a při jejich zvládání jsme měli hlavně na paměti, abychom udrželi soudržnost Evropské unie – říká francouzský velvyslanec v ČR Charles Fries při bilancování půlroku, kdy jeho země stále v čele sedmadvacítky a po němž bude následovat české předsednictví.

HN: V jakém stavu předává Francie Evropskou unii České republice?

Je zřejmé, že kontext nadcházejícího předsednictví nebude snadný: komise se blíží ke konci svého mandátu, budou volby do Evropského parlamentu, je tu ekonomická krize, která naneštěstí neskončí 1. ledna, a je tu Lisabonská smlouva, která má být ratifikována. To vše tvoří kontext začátku předsednictví, který nebude snadný. Francie však plně důvěřuje, že české předsednictví se s touto vysokou funkcí vyrovná.

HN.: Do jaké míry francouzské předsednictví ovlivnilo to, čemu se říká »diktatura událostí«?

Když jsme začali francouzské předsednictví, měli jsme čtyři priority a ty jsme splnili. Přijali jsme dohodu o energeticko-klimatickém balíčku, přijali jsme evropský pakt o migraci a azylu, udělali jsme velké pokroky, co se týče evropské obrany, a konečně přijali jsme hodnocení stavu společné zemědělské politiky. Ale je pravda, že francouzské předsednictví muselo čelit nepředvídaným událostem, které toto předsednictví změnily ve zvládání, řízení krizí. Bylo jich několik. Zaprvé, institucionální krizi zrozenou z irského ne Lisabonské smlouvě, ale jak víte na prosincovém summitu jsme přijali pro Irsko »cestovní mapu«, abychom umožnili zorganizovat druhé referendum. Druhá krize byla gruzínská, tam jsme v srpnu docílili zastavení bojů.

HN: Ale tato krize není vyřešena…

Jistě ne, ale podařilo se vyřešit nejnaléhavější problémy. Připomínám, že 12. srpna, když se prezident Sarkozy vydal do Moskvy a do Tbilisi, byly ruské jednotky čtyřicet kilometrů od Tbilisi a byly připraveny svrhnout režim prezidenta Saakašviliho. Mise prezidenta Sarkozyho umožnila ukončit boje. Myslím, že to byla velká premiéra, když Evropa dokázala sama řešit konflikt na evropském kontinentu. V 90. letech na Balkáně byla Evropa relativně bezmocná. V gruzínské krizi jsme projevili velkou schopnost účinně reagovat, i když zůstává hodně problémů a bude na českém předsednictví, aby se touto krizí zabývalo. Třetí krize byla ekonomická a finanční, která vypukla v září. Tam jsme přijali záchranný plán a potom na prosincovém summitu jsme přijali plán oživení. Cílem předsednictví při zvládání těchto krizí bylo uchovat jednotu a soudržnost Evropy.

HN: Jakou zkušenost považujete z francouzského předsednictví za nejdůležitější a kterou by Francie ráda předala Česku?

Není na nás, abychom vám udíleli rady.

HN: To jistě ne, ale při jakémsi předávání štafety je obvyklé zmínit, že po uplynulém půlroce tu jsou věci, které lze pokládat za důležité.

To, co Francie může předat České republice, je myšlenka, že co se týče Evropy, je třeba být ambiciózní. Vykonávat evropské předsednictví je úžasné dobrodružství. Poselství, které bychom rádi předali, je, že tváří v tvář krizím je třeba umět reagovat rozhodně a mít stále na paměti myšlenku uchovat soudržnost Evropanů. Tedy hrát kolektivně, ne sólisticky a dávat Evropany dohromady ve prospěch přesně definovaných cílů.

HN: Není nápadné, že tradiční přípravná vrcholná francouzsko-německá schůzka před pololetním summitem byla tentokrát, dá se říci, nahrazena vrcholnou schůzkou Francie a Británie?

Nevěřím. Je tu stálý trvalý vztah mezi prezidentem Sarkozym a kancléřkou Merkelovou. Je tu zřejmá vůle obou zemí pokračovat spolu a řešit problémy, pokud se vyskytnou. Obě strany vědí, že je v zájmu Evropy dokázat překonat problémy, rozdíly, pokud se objeví.

HN: Během této zimy se dají očekávat energetické problémy, zvláště v souvislosti s dodávkami zemního plynu. Bude to repríza toho, co jsme zažili v minulých letech?

Je to téma, o kterém jsme s Čechy mluvili během francouzského předsednictví. Týká se energetické bezpečnosti Evropy. Tady jsme s příštím předsednictví na zcela stejné vlně. Budeme tedy mluvit s Rusy, budeme mluvit s našimi partnery, abychom zjistili, jak se vyhnout problémům přerušování dodávek zemního plynu, jaké se odehrály v minulosti.

HN: V českých médiích bylo dost rozruchu nad scénkou francouzských Gumáků v pořadu televize Canal Plus. Je obvyklé, že se v takovém pořadu ukazují francouzští i zahraniční politici?

Je to satirický, humoristický pořad, který má za cíl rozesmát. Není tedy třeba brát doslova a do písmene vše, co se tam řekne nebo ukáže. Je to pořad, který už existuje deset, možná dvacet let. Francouzští politici jsou tam karikováni mnohem častěji a pravidelněji než zahraniční. Spoléhám, že Češi vzhledem ke svému smyslu pro humor tento druh pořadů chápou.

Autor: Adam Černý

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality