Schwarzenberg: V nové vládě nejspíš nebudu


Lidové noviny, 31. března 2009

Pádem kabinetu jsme do světa vyslali zprávu, že jsme nestabilní země, kde jsou pochybné politické mravy, uvedl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. V chápání západní Evropy jsme se zase šťastně vrátili na východ, soudí šéf diplomacie.

LN Domlouvali jsme se na rozhovoru v poločase předsednictví. Nebude tohle zároveň jeden z vašich posledních rozhovorů k předsednictví?

To ví pánbůh! Bude-li mi dáno pokračovat, budu moct nějaké věci dotáhnout, bude-li vyšší vůle nás odvolati, tak budeme odvoláni.

LN Budete v případné nové vládě, která by byla jen obměněná a získala podporu ČSSD?

Jak jsem pochopil pana Paroubka, tak on by chtěl, aby tam byli zástupci jen těch dvou velkých stran. Že by to zbytečné zrní, jak si to o nás myslí, z toho vypadlo. Tuto nabídku proto neočekávám.

LN Stál za nedůvěrou mimo jiné Václav Klaus, jak tvrdí premiér?

Já nemám tak důkladné informace, jako má ministerský předseda, zejména pokud jde o nitro ODS, ale člověk si pokládá otázku cui bono – tedy komu prospělo vyslovení nedůvěry. Role prezidenta jest nyní rozhodující.

LN Mirek Topolánek řekl, že pád vlády byla „těžká rána“ pro zemi a ve srovnání s ní byl rozpad Československa „fajnovou záležitostí“. Souhlasíte?

Samozřejmě nedělá dobrý dojem, že uprostřed předsednictví a ekonomické krize padne vláda a očividně se pak nikdo nehrne, aby tu odpovědnost přijal. To byla pro ostatní poněkud úžasná scéna. Podali jsme o sobě zprávu nestabilní země, kde jsou pochybné politické mravy. V chápání západní Evropy jsme se zase šťastně vrátili na východ.

LN Proč by měl Václav Klaus chtít škodit své vlastní zemi?

Pan prezident má silné vlastní názory a bezpochyby je přesvědčen, že nejlépe by vládl této zemi jen on sám, což mu bohužel ústava neumožňuje. Mezi ním a vládou je spor o postoj k Lisabonské smlouvě a vůbec Evropské unii, takže usiluje o to, aby byla ustavena vláda, která bude sdílet jeho názor.

LN Takže sleduje prezident cíl pohřbít Lisabon?

Řekněme, že by mu to zajisté nevadilo.

LN Tento týden vás čeká jedna ze zásadních událostí tohoto půlroku, summit EU-USA v Praze. Co čekáte od Baracka Obamy?

Očekávám, že pronese zásadní proslov k Evropě a ke spolupráci mezi Evropou a Amerikou. Že objasní, co si o spolupráci myslí jeho administrativa, jak ji bere vážně a co také od nás očekává, že uděláme pro svět, protože nemůžeme býti nadále tak zahledění sami do sebe a zabývat se svými evropskými miniproblémy. Představí tady spojencům svůj zahraničně-branný program. To bude základní myšlenka. Proto se také dbalo o to, aby to pozadí, kde se to odehraje, tomu odpovídalo. Proto Hradčanské náměstí, proto Chrám svatého Víta, lepší místo nenajdete.

LN Zmíní Obama protiraketovou obranu nebo požádá o větší pomoc s Afghánistánem?

Afghánistán možná, protiraketová obrana – bylo by to spíše překvapení. Tady to hraje velkou roli v diskusích, ale mimo Česko radar tak strašně nikoho nerozčiluje, nedělají z toho takový fetiš. Pro Američany je přirozené, že se země brání před možnými útoky, a navíc mají jiné starosti, hlavně ekonomickou krizi.

LN Nebude to fiasko vlády, pokud se Obama nevyjádří vstřícně k základně?

Proč? My jsme pozvali Baracka Obamu, aby se seznámil s Evropskou unií. Neděláme to, promiňte, jako bilaterální návštěvu. V těch poměrně krátkých rozhovorech se nebude příliš mnoho řešit. Směřování politiky v protiraketové obraně z toho ale vyplyne.

LN Jak to tedy je? Neobáváte se, že se radar oddaluje?

Já se nebojím, kdyby se to posunulo časově. Přímé ohrožení Evropy raketami ještě dnes není, bude kdykoliv během příštích deseti let, jak budou mít další státy jaderné zbraně a více zemí rakety dlouhého, ba mezikontinentálního doletu. Proto radar potřebujeme. Jestli se ale začne na té kouli pracovat letos či za dva roky, to pro mě nehraje roli.

LN V květnu by se měl konat summit EU a zemí Východního partnerství, už je rozhodnuto, zda to bude v Praze, nebo v Bruselu?

Zdá se přece jen, že to bude v Praze.

LN O pozvání běloruského vůdce Alexandra Lukašenka se rozhodne až těsně před tím summitem? Jaké musí splnit podmínky?

Záleží velice na tom, jak se bude chovat. Žádné podmínky nestanovím. To pozvání nebude možné, když zase začne zavírat lidi, když ti lidé budou zase mizet neznámo kam, prostě se vrátí k minulým zlozvykům.

LN Chcete, aby s příjezdem Lukašenka všichni souhlasili? Nebo to nakonec bude jen na Češích?

Diskutujeme o tom všichni. Ale nakonec ta odpovědnost padne na mě.

LN Vy jste vždy bojoval za lidská práva, jak se s tím popasujete?

Je to samozřejmě velká odpovědnost. Musíme uvažovat o tom, co ve skutečnosti té zemi, rozvoji občanské společnosti, pomůže. Já se lidskými právy zabývám již velice dlouho a byl jsem vždy zastáncem toho, že s našimi bývalými mocipány se musí mluvit. Když to té zemi prospěje, tak se nad tím musíme zamyslet. Ne abych já si zachoval pověst neposkvrněné panny. Mé povolání má také jednu stránku – já si partnery někdy nemohu vybírat.

LN Během našeho předsednictví se měl uskutečnit i summit EU s Izraelem, jak to vidíte?

Tento můj sen se teď poněkud rozplývá, abych řekl upřímně. Po té válce v Gaze se vše zkomplikovalo. Nejsme spokojeni s některými kroky izraelské vlády, zejména pokud jde o výstavbu poblíž Jeruzaléma, ale i přístup do Gazy, který je dnes velmi omezený. Nová izraelská vláda navíc také nevyvolala převeliké nadšení.

LN Takže ten summit nebude?

Já se obávám, že ne. A říkám upřímně, že je to pro mě jedno z velkých zklamání. Já jsem o to velice stál, těšil jsem se na to.

LN A kdyby ta práce pro vás teď skončila, na co se budete těšit?

Nejvíc se budu těšit na to, až se pořádně vyspím. To opravdu často jsem utahaný jak pes. A také se dám trošku zdravotně do pořádku, musím dělat nějaký pohyb, na to teď nemám čas. Musím shodit předsednická kila, která se mi nashromáždila.

LN Kolik se jich nashromáždilo?

Strašně. Asi deset. To je opravdu hrozné. Protože člověk nemá nejmenší pohyb, jediný pohyb je vystoupit z letadla, nastoupit do limuzíny, vstoupit do hotelu a pak do jednací síně.

Autor: Kateřina Šafaříková, Tereza Šupová

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality