Jan Kohout: Ministrem zahraničí i po volbách? Rád


Kateřina šafaříková, Lidové noviny, 20. května 2009

Nový šéf české diplomacie Jan Kohout rozebírá v rozhovoru pro Lidové noviny české předsednictví Evropské unie, budoucnost plánované americké radarové základny v Brdech i roli prezidenta Václava Klause v zahraniční politice – a také říká, že po volbách obnoví své členství v ČSSD.

LN Prezident nazval předsednictví formální hříčkou. To je vzkaz i vám, že vás nepovažuje za plnohodnotného ministra v předsednické roli, nemyslíte?

(pauza)… Předsednictví rozhodně není formální hříčka. Je to náročná práce, která se dá udělat ledabyle a povrchně, ale také se dá udělat dobře a poctivě a má výsledky. České předsednictví byl ten druhý případ. Budu o tom s prezidentem komunikovat, snažit se mu vysvětlit naši roli.

LN Jedete na summit EU-Rusko do Chabarovsku. Stanovíte mandát Václavu Klausovi, jenž bude Česko, a tedy i unii, zastupovat?

Nebude to žádný vázaný mandát, ale postoj Evropské unie, který bude prezidentovi předán a jenž se bude odrážet v tom, co bude říkat. Kdybychom jeli na bilaterální návštěvu, vláda může schválit prezidentovi mandát. Takto ne.

LN Jak si zajistíte, aby prezident převyprávěl, k čemu jste v sedmadvaceti dospěli?

Já to nepotřebuju nijak zaručovat. V prezidenta mám absolutní důvěru.

LN Máte absolutní důvěru, ačkoli prezident má dlouhodobě jiný názor na Rusko – včetně gruzínské anabáze – než vláda a svoje rusofilství dává otevřeně najevo?

Byl mi přetlumočen průběh summitu EU-Japonsko, který byl stejný charakterem jednání a Václav Klaus ho vedl. Sám znám prezidenta natolik dobře, že vím, že svou roli bude vnímat jako zastupitelskou a ne jeho sólo jízdu.

LN Jaký byl vlastně váš názor na ruský vpád do Gruzie?

Já vám na to nemůžu odpovědět. Všechno, co teď řeknu, už nebude vnímáno jako názor Kohouta či České republiky, ale jako názor předsednictví. Řeknu vám to velmi rád v červenci, až budu mluvit sám za sebe.

LN Jan Fischer považuje za klíč k úspěšnému zakončení českého předsednictví zvládnutou červnovou Evropskou radu, summit. Co to přesně znamená?

Že se podaří najít shoda mezi sedmadvaceti ve všech bodech programu, hlavně pak v otázce záruk pro Iry. Summity ve finále předsednictví jsou političtější než ty v mezidobí a do jisté míry rozhodují o tom, jaký bude celkový obrázek země.

LN Záruky pro Iry, které mají napomoct jejich ano Lisabonu na druhý pokus, budou asi nejsledovanějším tématem. Dohoda má ale padnout už mezi ministry zahraničí před summitem, tedy během schůzky, kterou budete řídit vy. Proč?

Protože si neumím představit, jak političtí lídři dávají dohromady text, kde změna každého slova může mít zásadní právní implikace.

LN Do jaké míry ovlivnila uspíšení možná účast prezidenta Klause na summitu?

Žádným způsobem to neovlivnilo. Zcela vážně. Bude to delikátní právní práce, jejíž zvládnutí náleží podle nynějších pravidel ministrům zahraničí, a sami Irové chtěli dohodu co nejdříve.

LN Bude tato vláda ještě s Lisabonem něco dělat?

Ratifikační listiny Lisabonské smlouvy předáme Kanceláři prezidenta republiky a tím úkol exekutivy skončí. Nevidím tu pro ni žádný prostor.

LN Nebudete motivovat prezidenta k podpisu ještě před irským referendem?

Naprosto respektuji, že pokud má prezident informace, že skupina senátorů chce podat podnět k Ústavnímu soudu v otázce kompatibility smlouvy s ústavou, tak zatím s podpisem čeká. Kdyby podepsal, senátory o jejich právo připraví. Považuju to za demokratické smýšlení Václava Klause.

LN Co udělá vláda s radarem? Pošle smlouvu do sněmovny?

Ne, nepošle. Protiraketovou obranou se bude zabývat až příští vláda vzešlá z parlamentních voleb. Takové je zadání pro tuto vládu dané shodou ODS a ČSSD.

LN Co když Barack Obama rozhodne „pojďme do toho“? Jak se zachováte?

Co když dopadne meteorit?

LN Meteorit asi na radar nebude mít vliv, zatímco žádost USA ano.¨

Je to spekulativní otázka a já na ni nemůžu dát jinou než spekulativní odpověď. Írán může zrychlit vývoj jaderného arzenálu, stejně tak se ho může vzdát. Tato vláda bude reagovat na vývoj v realitě, ale nepředpokládám, že by došlo během jejího mandátu k výraznějším změnám, které by protiraketovou obranu udělaly aktuálnější a bylo potřeba předložit smlouvu parlamentu.

LN Jaký máte názor na radar?

(dlouhá pauza)… Radar nebude na agendě této vlády.

LN Proč nechcete říct svůj názor, když ho nebudete muset hájit a není to ani agenda EU?

Protože coby ministr zahraničí vnáším do debaty prvek, o kterém už Mirek Topolánek nebo Saša Vondra řekli, že je v mrazáku. Ohříval bych něco, co tam má zůstat.

LN Nesouvisí to s tím, že máte jiný pohled na věc než váš stranický šéf Jiří Paroubek?

(opět dlouhá pauza)… Pro mě je důležité, abychom adekvátně odpověděli na případné ohrožení Česka a jeho spojenců. Jestli na konci té rovnice je radar, tak je to pro mě radar. Jestli tam je něco jiného, co bude eliminovat hrozby, je to pro mě stejně adekvátní odpověď.

LN Podobně bezpečnostní dotaz: sníží Fischerova vláda peníze na naši misi v Afghánistánu?

Rekonstrukční tým v Lógaru beru jako součást rozvojové činnosti a na tu se peníze nebudou snižovat. Pokud jde o vojáky, tam ke změně dojde, hlavně směrem ke snížení rozptylu mise. Neříkám a priori méně vojáků, nemám k tomu podklady od ministerstva obrany. Osobně jsem přesvědčený, že naše angažmá má i nadále zůstat přibližně na stejné úrovni, finančně i lidsky.

LN Proč jste vzal funkci ministra, když se o vás v minulosti mluvilo jako o možném premiérovi?

Protože jsem si myslel, že budu potřeba a z různých stran mi přišla podpora. Nabídku na premiérování jsem tehdy odmítl a cítil jsem se šťastný. Dneska je jiná situace.

LN Přijal jste a cítíte se nešťastný?

Nešťastný ne. Zvědavý. Je to hrozně zajímavé a každý den je jiný. Baví mě to.

LN Chcete pokračovat i po volbách? Nejste nestraník, máte přerušené členství v ČSSD.

V diplomacii bych rád pokračoval. Být ministrem zahraničí je velká čest.

LN Ministr zahraničí je tedy diplomacie a ne politika?

Je to obojí, i když diplomacie je tam víc než čisté politiky, do níž nechci.

LN Co je čistá politika?

Kandidatura do sněmovny třeba. O místo v parlamentu se nebudu ucházet.

LN Obnovíte po říjnových volbách, respektive s koncem této vlády, svoje členství v ČSSD?

Ano.

LN Měl byste zájem o post eurokomisaře? A bude ho Fischerova vláda vůbec vybírat?

Touto otázkou se v současné době opravdu nezabývám. Pokud jde o příštího eurokomisaře, měla by ho podle politické dohody stran vybrat až vláda vzešlá z říjnových voleb.

LN Patříte mezi několik členů vlády, kteří byli v KSČ. Nevadí vám to? Jak chápat vzkaz, že dvacet let po revoluci vedou diplomacii tohoto státu exkomunisté?

(pauza)… Chápu každého, komu to přijde zvláštní. Mojžíš vodil židovský národ čtyřicet let po poušti, než ho přivedl do země zaslíbené. My jsme v polovině.

LN Zamyslel jste se nad svojí minulostí, když jste byl nominován na ministra? Neváhal jste?

Samozřejmě, že ano. Ale řekl jsem si, že by už za mě měl mluvit kredit těch dvaceti let poté. A cítil jsem podporu od lidí, kteří jsou schopní mě hodnotit, pracovně i osobně.

LN Například?

Například Karel Schwarzenberg. Člověk, kterého si mimořádně vážím. Je to typ osobnosti, kterou potkáte málokdy za život.

LN Co to znamená? Hned poté, co vám Jiří Paroubek řekl, že vás nominuje na ministra, jste Karlu Schwarzenbergovi volal?

Okamžitě. Řekl mi, že bude rád a klidnější, když to budu dělat já než někdo jiný. Jeho podpora byla pro mě rozhodující.

Plnou verzi rozhovoru čtěte na www.lidovky.cz

Autor: Kateřina Šafaříková

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality