Juščenko se dopustil podobné chyby jako Saakašvili


Petr Zenkner, EUROSKOP, 20. ledna 2010

O volbách na Ukrajině, tamní politické scéně a kandidátech na prezidenta hovořil Euroskop s politoložkou Lídou Vackovou z Centra pro demokracii a lidská práva.

Mohla byste říct, jaké bylo rozložení politických sil před prezidentskými volbami na Ukrajině?

Jasnými favority byli od začátku Julija Tymošenko a Viktor Janukovyč. Jak politici, tak obyvatelé Ukrajiny dle mého názoru také počítali s druhým kolem prezidentských voleb, které je vyhlášeno na 7. února. Z celkových 18 kandidátů na post prezidenta se profiluje pět hlavních osobností politické scény, které budou pravděpodobně i hlavními rivaly v příštích parlamentních volbách. Vedle hlavních kandidátů je to Siarhej Tyhypko, Viktor Juščenko a Arsenij Jaceňjuk.

People walk past billboards for presidential candidates Viktor Yushchenko, left, and Yulia Timoshenko, center, in Kiev, Ukraine, Monday, Jan. 4, 2010. The first round of voting in Ukraine's presidential election is schedule for Jan.17, 2010. (AP Photo / Sergei Chuzavkov)

Kdysi partneři, dnes rivalové. Viktor Juščenko a Julija Tymošenko na plakátech v Kyjevě během volební kampaně. Foto čtk

Viktor Juščenko v prvním kole zcela propadl. Co způsobilo, že byl takovým způsobem promarněn ethos Oranžové revoluce?

Domnívám se, že jde o kombinaci několika faktorů. Ukrajina, stejně jako Česká republika, se po změně režimu potýkala (a stále i potýká) s klasickými výzvami transformačního procesu ve všech oblastech života. Tyto reformy jsou samozřejmě nepopulární, vždyť nikdo z Čechů nevzpomíná rád na „utahování“ opasků v naší zemi. Druhý faktor, který pochroumal celou „oranžovou ideu“, byly bezesporu politické ambice hlavních aktérů Oranžové revoluce, ze kterých se během pěti let postupně stali zarytí nepřátelé. V neposlední řadě přispěla k deziluzi i národnostní otázka a vyhrocení vztahů s Ruskem. Viktor Juščenko se také dopustil podobné chyby jako gruzínský prezident Michail Saakašvili, když chtěl Evropu a USA de facto donutit k jasné a přímé podpoře své země vůči Rusku, což z pochopitelných důvod ani Evropa, ani USA udělat nemohly.

Co se stane, když zvítězí proruský kandidát, hrozí rozpad země?

Byla bych opatrná při charakterizování proruských a ruských kandidátů v prezidentských volbách na Ukrajině. Osobně si myslím, že jak Tymošenko, tak i Janukovyč si uvědomují, že pro Ukrajinu je nutné mít dobré vztahy s Ruskem. Janukovyč byl „proruským“ kandidátem v roce 2004, nikoli ve volbách 2010. Stejně tak nelze Juliji Tymošenko považovat za ryze prozápadního kandidáta. Oba jsou pragmatičtí politikové a vzhledem k současné situaci na Ukrajině budou hledat spojence a partnery na mezinárodní scéně na všech stranách.

Nemyslím si, že by hrozil rozpad země. V případě vítězství Janukovyče ovšem ruská menšina rozhodně dostane větší prostor (např. v otázce ruského jazyka, nebo pobytu ruské Černomořské námořní flotily v ukrajinském přístavu Sevastopol na Krymském poloostrově).

Rozdělení politické scény na Ukrajině na část prozápadní a proruskou je součást politického divadla, nebo je ukrajinská společnost opravdu podle tohoto klíče rozdělena?

Myslím, že v určité míře je to kombinace obojího. Můžeme říci, že politici tuto situaci záměrně zveličují, protože na úrovni každodenního života je podle mě situace mnohem méně emocionální a napjatá. Vzájemnou rivalitu bych přirovnala k vztahu Praha versus Brno.

Jak do tohoto rámce vstupuje levice a pravice – pomáhá nějak tento nacionalistický koncept narušovat?

Myslím, že nacionalistického konceptu využívají všechny politické strany v jiném smyslu slova, než se nám zdá. Myslím, že vždy oslovují voliče jako Ukrajince. Levice se ovšem více zastává ruské menšiny, popřípadě prorusky orientovaných Ukrajinců. Národnostní otázka ovšem v dnešní době, a tedy i v této předvolební kampani, ustoupila aktuálnějším problémům v ekonomické a sociální oblasti.

Proč nás má zajímat, co se děje na Ukrajině?

Ukrajina je druhým největším státem Evropy. Je to stát, který se nachází mezi EU a Ruskem, tranzitní stát pro přepravu ropy a plynu z Ruska do evropských států včetně ČR. Ukrajina má velký ekonomický, kulturní i geopolitický potenciál. Považuji za důležité vědět, co se děje v zemi s více jak 46 miliony obyvatel, která se nachází jen hodinu a půl letu od Prahy.

Autor: Petr Zenkner

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality