Očekávání USA i EU byla mimo realitu


Daniel Anýž, Hospodářské noviny, 18. února 2010

Po oznámení amerického prezidenta Baracka Obamy, že nepřijede na květnový summit USA – EU, to jsou Evropané, kdo naopak podráždili americkou administrativu. Evropský parlament zrušil americko-unijní dohodu o předávání bankovních informací v rámci protiteroristických programů. „Původní očekávání byla zcela mimo realitu,“ říká v rozhovoru pro Hospodářské noviny profesor Daniel Hamilton, bývalý náměstek pro evropské záležitosti z administrativy Billa Clintona a ředitel Centra transatlantických vztahů na Johns Hopkins University ve Washingtonu. Podle něj od nástupu Obamy do Bílého domu došlo na ose USA – EU k vzájemnému vystřízlivění.

* HN: Jak v USA vnímají, že rozhodnutí Evropského parlamentu bylo prvním projevem fungování Lisabonské smlouvy?

Ukazuje to, že Lisabonskou dohodou Evropskému parlamentu v podstatě vznikají pravomoci, které v USA přísluší Kongresu. Výnos parlamentu ukázal, že dosavadní dohody mohu být velmi vratké.

* HN: Jaká bude reakce, především ze strany Kongresu?

Je pravda, že pro Američany to bude složité na pochopení. Jako když v Evropě často nerozumíte, že nemáte problém s americkou administrativou, ale s Kongresem. Otevírá to ovšem cestu, aby zde vznikl nový bezpečnostní rámec, zaštítěný skutečnou evropskou shodou. A na tom by měli mít Američané rozhodně zájem. Podobně jako když se v USA v takto důležitých věcech dostane do souladu administrativa a Kongres.

EU-US Summit and Visit of George W. Bush, President of the United States, to the EC Jean-Claude Juncker, Prime Minister of Luxembourg and President in Office of the Council, presided over the summit of Heads of State and Government of the Member States of the European Union with George W. Bush, President of the United States. It was the first visit by a president of the United States to the Council of the EU. The discussions centred on transatlantic relations, economic relations and current international matters. In the evening of the same day, George W. Bush, President of the United States met José Manuel Barroso, President of the EC, and others members of the EC. He was accompanied by Condoleezza Rice, US Secretary of State. A working dinner was given by José Manuel Barroso to which Jean-Claude Juncker, Jean Asselborn, Minister for Foreign Affairs and Immigration of Luxembourg, and Javier Solana, Secretary General of the Council of the EU and High Representative for the Common Foreign and Security Policy (CFSP), also took part. The talks held at the EC were on two principal points: the contribution of the Community to the promotion of stability in the Middle East, the peace process, Iraq and reform in the region in the broad sense, on the one hand, and the economic relations, on the other. Group photo of the EU/USA SummitConseil de l'Union européenne | Brussels - Council | P-011140/00-05 | 22/02/2005

Summit EU – USA v únoru 2005: Hlavně se nechat vyfotit s G. Bushem, čtvrtý zprava český prezident. Foto EK

* HN: Po roce od nástupu Obamy je ale na obou stranách, v USA stejně jako v EU, rozčarování…

Ale jen proto, že očekávání byla zcela mimo realitu. Obama potřeboval pomoc v Afghánistánu, s Guantánamem nebo v otázce Ruska. Ale zatím toho moc neviděl…

* HN: A podle Evropanů se „pomstil“, když zrušil účast na summitu USA – EU, který měl být v květnu ve Španělsku.

To je nesmysl. Zaprvé, Obama byl v loňském roce sedmkrát v Evropě, tedy vícekrát, co kdy který americký prezident v prvním roce ve funkci. Zadruhé, podle Lisabonské smlouvy by měl být hostitelem summitu prezident Herman Van Rompuy. Rotující předsednictví, nyní Španělsko, by v tom už nemělo mít roli… Což je spíše na debatu uvnitř unie, ale co si mají Američané myslet? Země, která by už podle Lisabonu neměla summit pořádat, jej chce stále mít? A za další, nová Evropská komise byla sotva schválena, co by bylo podstatou summitu? Dělat „summit pro summit“, jen po formu, to se Američanům nechce.

* HN: Bush ale žádný summit nevynechal, i když vztahy s EU byly napjatější než za Obamy. Není na vině Obamova zkušenost z loňského dubna v Praze?

Nejdříve upřesním – se summity se začalo za prezidenta Clintona a konaly se dvakrát ročně. Bush to omezil na jeden ročně a například ze summitu ve Švédsku v roce 2001 měl podobnou zkušenost jako Obama z Prahy: každý se snaží říct své, ale nic podstatného z toho není. Američtí prezidenti prostě nemají tyhle summity rádi. Je to jako jít k zubaři: víte, že musíte, ale bude to bolet. Nebo, jak kdosi řekl, hodně okázalosti, málo podstaty. Je na unii to změnit a poslední, co by měli Evropané dělat, je svalovat vinu na amerického prezidenta.

* HN: Obama a jeho okolí, například velvyslankyně u OSN Susan Riceová, se už během kampaně prezentovali jako globalisté. Nemá pravdu Wall Street Journal, když napsal, že Evropa ještě bude na Bushe vzpomínat jako na skutečného transatlantistu?

Obama může mít trochu jiný pohled, ale takhle to personifikovat je nesmysl. To svět se změnil. Transatlantická vazba je stále nenahraditelná, stále platí, že dohoda přes Atlantik je nezbytná, aby v globálu vůbec šlo něčeho dosáhnout, a když spolu nesouhlasíme, tak to věci naopak spolehlivě zastavuje. Ovšem transatlantický vztah sám o sobě už není dostatečný pro řešení většiny světových problémů.

* HN: Je správný dojem, že Američané jsou zklamaní z vývoje po podepsání Lisabonské smlouvy?

Ano, ale byla to EU, kdo během přípravy Lisabonu a celého schvalovacího procesu smlouvu prodával jako transformaci, skutečně velkou věc. Ještě loni na podzim jezdili Evropané do Washingtonu a říkali, kde všude bude vidět rozdíl a jak rychle to zafunguje. Ale co si pak měli Američané počít už jenom s obsazením nových klíčových funkcí? Evropané do nich posadili lidi, kteří mají být schopni dojednat konsenzus. Ale podle mě to baronce Ashtonové (Catherine, unijní „ministryně zahraničí) bude trvat celé funkční období a Rompuyovi (Herman Van, „prezident EU“) dvě, než si tuto pozici vydobudou. Čeká nás nejméně pětiletý cyklus, než se Lisabonská smlouva promítne do efektivnější unie.

Autor: Daniel Hamilton

ředitel Centra transatlantických vztahů na Johns Hopkins University ve Washingtonu

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality