Zakaria: Irácké volby mohou být pro Blízký východ bodem obratu


Euroskop, čtk, 8. března 2010

Včerejší parlamentní volby jsou testem demokracie Iráku, ale mohou být také bodem obratu pro celý Blízký východ. Iráku, coby jedné z největších a nejdůležitějších arabských zemí mohou přinést velmocenské postavení, řekl o volbách analytik americké stanice CNN Fareed Zakaria.

Zakaria: Irák má třetí nebo čtvrté největší zásoby ropy na světě. Už nyní má z ropy ročně 40 miliard dolarů příjmů. A díky Američanům má také velmi dobře vycvičenou armádu. Jde tu možná o obrat mocenského postavení na Blízkém východě. Není vyloučeno, že za deset let si s pohledem na toto období řekneme, že zatímco byli všichni posedlí růstem vlivu Íránu, daleko důležitějším příběhem byl vzestup Iráku.

Co je ve volbách v sázce?

Z: Jsou to první skutečné volby od americké invaze. Teprve podruhé od té doby volí Iráčané parlament na celé období. Těch minulých (roku 2005) se zúčastnilo jen málo sunnitů, byly poznamenány násilím, takže se nekonaly v normálním ovzduší. Zato ty nynější se konají po období politického i ekonomického klidu, po bouřlivé kampani, a proto je tu šance na upevnění demokracie a stability. Vše ale záleží na tom, co se stane ne při volbách, ale po nich.

Zakaria: Jde tu možná o obrat mocenského postavení na Blízkém východě.

Proč mají Američané těmto volbám věnovat mimořádnou pozornost?

Z: Ze dvou důvodů. Podaří-li se v Iráku opravdu upevnit demokracii, přinese mu to stabilitu, což je nejdůležitější předpoklad pro stahování vojsk. Ale jde také o to, že vznikne-li opravdu demokratický Irák, bude to ospravedlnění všech ekonomických i lidských výdajů, které USA do Iráku investovaly. Neříkám, že pak bude možné ospravedlnit invazi, jen podotýkám, že tu bude pozitivní výsledek, jejž bude možné postavit proti argumentům o ztrátách. Tímto pozitivním výsledkem bude to, že Irák bude existovat jako arabský stát s fungující demokracií, se svobodným tiskem a otevřeným hospodářstvím, což je na Blízkém východě něco jako revoluce.

Jak se volby vyvíjejí?

Z: To nejdůležitější se stane po volbách a pak je třeba sledovat nikoli to, co bude s vítězi, ale s poraženými, protože Irák musí dokázat, že umí řešit problém menšin. Kdysi sunnitská elita je nyní na okraji, problémy s Bagdádem mají i Kurdové, křesťané jsou pronásledováni. Většinoví šíité musejí ukázat, že jsou schopni k moci pustit i zástupce menšin. To je velmi důležité, protože sunnité jsou v Iráku menšinou, ale kdekoli jinde v arabském světě tvoří většinu. Takže Arabové na Irák nyní hledí jako na šíitskou tyranii.

Existují náznaky toho, že jsou šíité v Iráku k něčemu podobnému ochotni?

Z: Nejdůležitější je to, že šíité nekandidovali v jediném bloku, že existují různé skupiny šíitů a že některé z nich jsou zapojení menšin nakloněny. Voliči tak dostali na výběr. Zdá se, že po odcizení premiéra Núrího Málikího vyjde jako druhá z voleb formace bývalého premiéra Ajáda Alavího. To je velmi sekulárně myslící a pro sunnity přitažlivý člověk. Ačkoli šíita, má sunnity ve své koalici a nabízí velmi kompletní poltický program. Je také třeba poukázat na to, že se sunnité neuchýlili k násilí jako před pěti lety a pochopili, že mají-li se očistit od své minulosti, musí se to stát politickými prostředky, ne občanskou válkou. Kdysi mi někdo řekl, že boje v Iráku skončí, jakmile šíité pochopí, že zvítězili, a sunnité, že prohráli. A to se zřejmě stalo.

Jaký vliv má předvolební násilí?

Z: Minimální, jelikož nebylo nijak dramatické. Je těžké ochránit každou kavárnu, ale je důležité nedopustit, aby útoky občany odradily od toho jít volit.

Jaký dopad budou mít volby na vztahy k Íránu?

Z: Mám zprávy, že je v Iráku mnohem míň íránských agentů než dřív. Je možné, že je jich potřeba doma, aby zvládli vlastní opozici. Pevná vláda s novým mandátem v Iráku bude méně ovlivnitelná z Íránu.

Jak bude historie hodnotit americkou invazi do Iráku?

Z: Nepočítáme-li tragickou ztrátu lidských životů, USA na ni vydaly bilion dolarů. Pro zhodnocení je třeba časový odstup. Povzbudit nás může, bude-li možné proti výdajům postavit pozitivní výsledek.

Jaký vliv budou mít volby na plán americké vlády stáhnout vojsko z Iráku?

Z: Odsun bude tím snazší, čím stabilnější Irák bude. Teď pro dokončení stažení nevidím žádnou velkou překážku. (Bojové jednotky mají odejít do léta, ostatní do konce příštího roku). Velitel amerických vojsk na Blízkém východě David Petraeus ale v mém nedělním programu poprvé připustil, že není vyloučeno, že se USA s příští iráckou vládou dohodnou na tom, že určitý malý kontingent v zemi zůstane déle.

Autor: EUROSKOP

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality