Singer: Euro přežije, pokud se změní instituce eurozóny


Marie Bydžovská, EUROSKOP, 26. července 2010

Pokud má euro přežít tuto a další krize, musí se docela významně změnit instituce EU a především eurozóny, řekl v rozhovoru pro Euroskop guvernér České národní banky Miroslav Singer.

Jaký je Váš názor na návrh rozdělit eurozónu na „stabilní severní“ a „rozhazovačnou jižní“ část? Je tento scénář reálný a podporoval byste připojení ČR k navrhované „německé eurozóně“?

Nejsem právní expert, abych posuzoval reálnost těchto plánů, ale není mi známo, že by v současnosti bylo možné někoho z eurozóny vylučovat. Existují i právní názory z evropských struktur, dle kterých není možné opustit eurozónu a přitom zůstat v EU. Zbytek otázky se tím stává velmi hypotetický. Je ovšem evidentní, že velká většina přínosů (existují i náklady, samozřejmě), jež by pro českou ekonomiku vstup do eurozóny měl, by byla inkasována především v důsledku hlubokého propojení české ekonomiky s ekonomikou německou a s ekonomikami skupiny zemí, jež před zavedení eura měly kurs pevně svázaný s německou markou…

Jak by se lišila současná ekonomická situace Česka, kdybychom přijali euro společně se Slovenskem?

V loňském roce bychom s velkou pravděpodobností zažili ještě hlubší propad, neboť bychom vstoupili s podobně nadhodnocenou měnou, někde na úrovni 22,50-23,00 Kč za euro.

Proč záchranný mechanismus eurozóny ve výši 770 mld eur nestabilizoval trhy a investoři jsou stále nejistí?

Jednak proto, že stále reálně neexistuje, dále proto, že se mnozí investoři obávají toho, že se jeho budoucím vznikem jen posouvá problém dluhů dál.

Po jmenování Komisaře Barniera se prezident Sarkozy vyjádřil, že Francouzi vyšli z rozdělování postů v Komisi jako vítězi. Obáváte se, že se naplní obavy Britů a Komisař Barnier zodpovědný za vnitřní trh včetně finančních služeb zatíží evropské bankéře nadměrnou regulací?

Jak se mi zdá, tak v EU bohužel panuje konsensus, že regulace, o jejíž nutnosti lze pochybovat, má být zavedena. A tento konsensus je poměrně široký a nezávisí tedy na obsazení jednoho, byť významného postu ve struktuře EU.

Jaký dopad bude mít na české banky výjimka ze zavedení bankovní daně, kterou dojednal premiér Fischer na Evropské radě v Bruselu? Mohl by se z Česka stát evropský bankovní ráj?

Nemyslím, ale určitě bude rozumné využít tu volnost, kterou máme, k tomu, aby u nás finančnictví zůstalo sektorem, kde se pravidla a omezení vynucují ostře, ale současně jsou ta pravidla a omezení rozumná a je jich rozumné množství. Nejde ani tak o to, že bychom se měli stát centrem bankovnictví pro jiné, ale o to, aby se u nás finanční služby a konkurence v tomto odvětví mohly k prospěchu jejich klientů dále rozvíjet. Prostor je stále dostatečný.

V rozhovoru pro ČT jste řekl, že svět po krizi již nebude stejný. Co jste tím myslel? Jak se změní reálná ekonomika?

Krize nepřišla náhodou, byly poskytnuty úvěry, které poskytnuty být neměly, na investice, jež neměly být učiněny, či spotřebu, která neměla být financována. To vše obsloužili, ač se to stát nemělo, finanční instituce a jejich pracovníci, kteří za to získali příjmy, které neměli získat. Takže něco z mapy světové ekonomiky zmizet musí.

Přežije euro rozpočtovou krizi v Evropě?

Uvidíme, má-li však přežít tuto a další krize, musí se docela významně změnit instituce EU a především eurozóny.

Autor: Euroskop

Miroslav Singer (*14. května 1968) Guvernér ČNB

Vystudoval VŠE v Praze (obor matematické metody v ekonomii), doktorandské studium absolvoval na University of Pittsburgh (titul PhD.). Působil jako zástupce ředitele pro výzkum v Národohospodářském ústavu AV ČR a Centru pro ekonomický výzkum a doktorské studie UK (CERGE-EI), hlavní ekonom Expandia Finance, ředitel Investiční společnosti Expandia, ředitel společnosti Expandia Holding (vrcholné firmy finanční a průmyslové skupiny Expandia),ředitel skupiny služeb podnikům společnosti PricewaterhouseCoopers ČR. Vedl také komplexní projekty, např. projekt marketingové a finanční studie potenciálního pořádání olympijských her v Praze.

Sdílet tento příspěvek