Jankovský: Prioritou je budování infrastruktury


Petr Zenkner, EUROSKOP, 27. května 2011

S ministrem Kamilem Jankovským o kohezní politice a fondech EU

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský se zúčastnil konference o veřejných zakázkách, kterou v Liberci uspořádal týdeník Euro. Jedním z mediálních patnerů akce byl i Euroskop, záštitu nad konferencí převzal Úřad vlády. Kamil Jankovský nám poskytl rozhovor, který se zaměřil na postoj ČR ke kohezní politice a financování projektů z fondů EU.


Komisař pro rozpočet Lewandowski při nedávné návštěvě Prahy prohlásil, že se EU nevyhne změnám v rozpočtu, pokud má být schopna financovat nové výzvy jako např. energetická bezpečnost. Jaké národní priority považujete v příští finanční perspektivě za klíčové?

Hlavní priority, které bychom v příštím programovém období financovali z evropských prostředků, teprve formulujeme. Zatím panuje shoda, že priority ČR by měly být v souladu se Strategií Evropa 2020. Ovšem za předpokladu, že nástroje politiky soudržnosti nebudou jediným prostředkem, jak cílů Strategie Evropa 2020 dosáhnout.

Hlavní prioritou, kterou si ve svých strategiích pro podporu z politiky soudržnosti ČR stanovila, je posílení své konkurenceschopnosti založené na zlepšování podnikatelského prostředí. Zde by měla být jedním z klíčových směrů podpora využití inovací ve výzkumu a vývoji. Dále nechceme ani v budoucím programovacím období opomenout vzdělávání chápané v širším smyslu slova jako celoživotní. Naprostou nutností je zlepšení práce institucí a řízení ve veřejné sféře.

A postoj k Evropskou komisí zmiňovaným novým výzvám. Energetická bezpečnost, demografické změny, mezinárodní migrace či klimatické změny…

Veškerá tíže těchto řešení nemůže ležet jen na bedrech politiky soudržnosti. Předmětem jednání bude i míra příspěvku politiky soudržnosti k naplnění nových výzev. Pro budoucí období musí dojít k přesnějšímu zacílení rozpočtových výdajů politiky soudržnosti na jasně stanovené a odůvodněné priority. Budeme se snažit vyjednat takové podmínky, které by umožnily financovat řešení konkrétních problémů České republiky. Jednání začnou letos v létě a budou pravděpodobně trvat déle než rok.

Českým specifikem je velké množství operačních programů. Má MMR, jako hlavní orgán koordinace peněz z evropských fondů, nějaký plán na jejich snížení? Jaký je podle vás ideální počet?

Máte pravdu, že v poměru k počtu obyvatel je český systém poměrně složitý. I proto bych rád pro budoucí programovací období dosáhl jeho snížení. Ministerstvo bude striktně prosazovat takové uspořádání systému, které přinese jasné vymezení pravomocí, působností a budou definovány role a odpovědnosti jednotlivých subjektů. Takový systém se musí sestávat logicky ze silného centrálního koordinátora a redukovaného počtu operačních programů.

V EU je rostoucí tendence prosazovat pro financování z fondů EU tzv. měkké projekty. Jaký je postoj ČR?

Česká republika respektuje významnou roli Evropského sociálního fondu (ESF), který financuje měkké projekty, mimo jiné i v souvislosti s vyrovnáváním se s dopady krize. V ESF spatřuje Česká republika významný nástroj EU pro posílení adaptability pracovníků, a tím k prevenci nezaměstnanosti. I podle Smlouvy je ale ESF pouze jedním z nástrojů kohezní politiky, jejímž hlavním cílem je snižování zaostalosti méně vyspělých regionů a členských států. Výpočet alokací pro ESF by proto měl být stejný jako pro ostatní nástroje kohezní politiky a měl by reflektovat míru nerozvinutosti daného členského státu či regionu.

Obecně nesouhlasíme s návrhy vedoucími k možnému vyčlenění určitých oblastí či finančních nástrojů (např. sociální soudržnosti, zaměstnanosti, dopravy, vzdělávání, výzkumu a vývoje – ESF, TEN apod.) z kohezní politiky směrem k jejich „sektorizaci“, což by mohlo vést k zásadnímu potlačení úlohy kohezní politiky.

V Evropě se objevují návrhy na propojení kohezní politiky se Strategií Evropa 2020. Co by to znamenalo pro ČR?

S ohledem na přetrvávající potřeby České republiky je rozhodne důležité, aby jednou z priorit EU v oblasti kohezní politiky zůstalo budování a modernizace základní infrastruktury. Pro méně vyspělé státy představuje rozvoj inteligentní, modernizované a plně propojené dopravní, environmentální, energetické, výzkumné a informační infrastruktury důležitý předpoklad pro to, aby mohly dosáhnout růstových cílů Strategie Evropa 2020 a posilování konkurenceschopnosti.

Jakým způsobem chce ministerstvo zlepšit informování o evropských fondech?

Hlavní aktivitou, kterou plánujeme, je výsledková kampaň. V té bychom chtěli představit, co už se za peníze z fondů EU podařilo realizovat v jednotlivých krajích České republiky. Jde nám o to, abychom lidem představili, co konkrétního se podařilo vybudovat blízko jejich domova.

Jednou z nejefektivnějších cest, jak informovat veřejnost, je také osobní forma komunikace. Proto jsme se rozhodli posílit společný projekt MMR a Úřadu vlády. Již nějaký čas spolupracujeme na provozu informační linky Eurofon, která mimo informací o EU podává i informace o fondech EU. Tuto spolupráci jsme se nyní rozhodli rozšířit i na Eurocentra, což jsou informační kanceláře Úřadu vlády, které jsou otevřeny v krajských městech České republiky.

Stranou nezůstane ani odborná veřejnost, se kterou MMR jako národní koordinátor čerpání z fondů EU dlouhodobě spolupracuje. Ve druhé polovině tohoto roku plánujeme několik konferencí pro odbornou veřejnost, které budou hodnotit dosavadní realizaci fondů EU v České republice z různých perspektiv.

Autor: Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality