Putin se udržuje, protože dovolí lidem emigrovat


Mariana Pítrová, Euroskop, 9. 3. 2012

V Rusku proběhly koncem minulého týdne prezidentské volby, které vyhrál současný premiér Vladimir Putin se ziskem více než 60 procent hlasů. Politolog Michael Romancov odpovídá v rozhovoru pro Euroskop na otázky, proč je Putin v Rusku stále populární a jaká je šance, že protesty v ulicích změní stávající režim.

Putin s přehledem zvítězil v prezidentských volbách. Kdo jsou jeho voliči? Opravdu jim stačí předvolební sliby, kterými jsou třeba dotované letenky na mistrovství Evropy ve fotbale?

Typický volič Vladimira Putina je v zásadě průměrný Rus. Je to člověk, který je v zásadě závislý na státě a není příliš samostatný. Těch lidí, kteří jsou závislí na státě, je v Rusku disproporčně větší množství než třeba ve střední Evropě. Jsou to nejenom státní zaměstnanci, ale obrovské množství učitelů, lékařů.

Čím si vysvětlujete, že Putin ztratil přízeň voličů v Moskvě i rodném Petrohradu?

Tam je těch typických Rusů relativně nejméně. Moskva a Petrohrad jsou dvě jediná ruská velkoměsta. Je tam vysoká koncentrace mladých aktivních lidí. Je tam největší procento těch, kteří se naučili svůj život organizovat bez státu. Stát jim víc překáží, než aby jim pomáhal.

Putin: etnický Rus s dobrou ruštinou

Jaké jsou charakterové vlastnosti Putina, které Rusové obdivují?

Zatím nejlepší charakteristiku jsem našel z pera britského historika Perryho Andersona. Putin se podle něj odlišuje od všech dosavadních vládců tím, že je vzdělaný a je to Rus, který umí správně rusky. Jeho předchůdci nebyli většinou etničtí Rusové. Putin má kultivovanou srozumitelnou ruštinu. V očích mnoha Rusů představuje to, jak by sami chtěli vypadat. Až na výjimky působí nepřístupně a studeně. To je něco, co údajně Rusům imponuje.

Úspěchu v ruských metropolích dosáhl miliardář Michail Prochorov. Je rovnocenným soupeřem Putina nebo loutkou Kremlu?

V těchto volbách žádný rovnocenný soupeř pro Putina nebyl. Nikdo, kdo by ho reálně mohl ohrozit, nebyl do soutěže vpuštěn. Prochorov je miliardář, to je „povolání“, není žádný politik. Prochorov byl ve volbách nová tvář, neví se, odkud se vzal. Poté, co se stalo Chodorkovskému, se většina bohatých lidí z politiky táhla. Myslím si, že nikdo nemůže věřit tomu, že se tento člověk vynořil sám ze své vůle. Vynořil se s vědomím Kremlu.

putin u prezidetnských voleb 4. března 2012
Ruský prezident (2000-2008), ruský premiér (2008-2012) a nyní zase prezident (2012-?). Volební období v Rusku je 6 let, s možností znovuzvolení. (foto: čtk)


Protestující nejsou celoruské hnutí

Stačí současná nespokojenost Rusů v ulicích na to, aby pohnula s režimem?

Nestačí na to, nedojde k žádné revoluční změně. Ale není vyloučeno, že si Putin uvědomil, že tímto způsobem to dál nejde a vyjde nespokojeným nějak vstříc. Druhou alternativou, kterou Putin nabízí je, že pokud se Rusům pod jeho vládou nelíbí, můžou jít pryč. Podle mnoha analytiků je fenomén obrovské emigrace jedním z důvodů, proč je režim v Rusku v zásadě stabilní.

Novinář Andrej Babickij tvrdí, že protesty budou narůstat a režim vydrží maximálně dva tři roky. Je možné, že takhle „rychle“ se v Rusku něco změní?

Kdyby se to stalo, je otázka, co přijde po režimu. Nevím ale, odkud je jistota, že protesty budou narůstat. Ukázalo se, že demonstrantů je bezprecedentní množství, na velikost Ruska je to ale ještě pořád zlomek. Navíc hodně lidí bylo pouze v Moskvě, už i v Petrohradě jich bylo méně a ve všech ostatních větších ruských městech to byly maximálně stovky lidí. Zatím to není hnutí, které by mělo širokou podporu. Je to pravděpodobně jenom moskevský fenomén. Situace v hlavním městě je důležitá, ale nedokážu si představit situaci, že by režim v centralizovaném státě, jakým Rusko je, dopustil zesilování protestů. Obávám se, že počet protestujících se bude spíš snižovat. Ale nechme se překvapit.

Vůdčí postavou demonstrací je bloger a právník Alexej Navalnyj. Může být tím, kdo zvedne Rusy ze židlí, aby znovu vyšli do ulic?

Nemyslím si, že by měl Navalnyj v tento okamžik tento potenciál. On je nejznámější ruský bloger, což z něj činí celebritu. Ale to ještě neznamená, že může vytvořit politickou formaci, která je schopná zvítězit ve volbách nebo svrhnout stávající moc. V tomto ohledu bych byl opatrný.

Putin se nebude bavit s Bruselem

Zaměřme se na kroky, které Putin ve svém úřadu plánuje. Může mít jeho znovuzvolení vliv na Medveděvovu zamýšlenou modernizaci Ruska?

Medveděv hovořil o modernizaci a liberalizaci celé čtyři roky, co byl v úřadě, ale nic pro to neudělal. Celou dobu byl ministerský předseda Putin a vláda také neudělala nic. Otázka je, jestli to dělat nechtěli, nebo neumějí. Putin prohlásil, že Rusko se musí modernizovat, ale začal používat jiný termín. Používá slovo inovace a dává tím najevo, že je to něco jiného. Uvidíme, jestli se něco začne dít, když se teď role premiéra a prezidenta vymění. Putin možná nechtěl modernizační kroky provádět proto, aby to nenahnalo body Medveděvovi.

Je pravda, že se Putin bude chtít orientovat především na Čínu?

Rusko má především tendenci orientovat se jenom samo na sebe. Rusku je jedno, kterým směrem se bude orientovat, důležité je, aby nemuselo sklopit zrak. To má dvojí rovinu. Sklopit zrak za prvé tak, aby se nemuselo bavit s malými, a za druhé, aby někdo nebyl silnější a nedonutil je sklopit zrak. Bez ohledu na veškerou rétoriku typu, že Čína ekonomicky roste, jsou pro Rusko stále nejdůležitější USA. Myslím se, že ale rozhodně budou vyjednávat spíš s Čínou než s Bruselem.

Rusko může vyvážet potraviny a vodu

Dnes tvoří obchod s ropou a zemním plynem 70 procent ruského exportu, přitom v roce 1999 to bylo 45 procent. Co si myslíte o výrazné závislosti Ruska na vývozu nerostných surovin?

Ukazuje to v plné nahotě slabost ruského státu. Ta země s výjimkou nerostných surovin není schopná produkovat nic jiného. Rusko začíná teď ve velkém exportovat potraviny. Když se podíváme, o čem Putin hovoří, tak se rýsuje další komodita na vývoz. Tou je voda. Rusko má obrovské zásoby. Ale jinak Rusové nejsou už dlouho schopni přijít s něčím, co by mělo vyšší přidanou hodnotu.

Bude mít Rusko v čele s novým prezidentem stále takový zájem o získání zakázky na dostavbu Temelína?

Určitě ano. Temelín je velký objem peněz i na Rusko. Navíc si tím Rusové posílí svoji pozici ve střední Evropě. To je fenomén, který jim určitě vyhovuje.

Autor: Mariana Pítrová, Euroskop

Michael Romancov – politolog, který se specializuje na geopolitiku a Rusko. Působí na Metropolitiní universitě v Praze.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality