Britové mají jasno. Chtějí ekonomického komisaře


Marie Bydžovská, Euroskop, 12.5. 2014

Jaké představy má Velká Británie o budoucím směřování Evropské unie řekl Euroskopu ředitel sekce pro EU na britském ministerstvu zahraničí Tim Hemmings. V Praze se zúčastnil debaty s názvem Evropský šálek čaje pořádané Úřadem vlády ve spolupráci s britskou ambasádou.

V debatě jste říkal, že Británie požaduje férovou Evropskou unii. Znamená to, že v současnosti spravedlivá není?

Nechceme říci, že současné nastavení je nespravedlivé. Avšak neférové zacházení může vzejít z vývoje, kterým prochází eurozóna. Více se integruje a jedná především ve vlastním zájmu, tedy podle potřeb jejích 18 členských zemí. Je nutné zajistit, že její aktivity, jako třeba vytváření bankovní unie, nebudou negativně ovlivňovat země neplatící eurem. Je samozřejmě těžké omezit je na pouze 18 zemí. Ale v jádru každého jejího příštího rozhodnutí by měla být férovost vůči celé EU.

Letos čekají EU velké změny. Vymění se nejen Evropský parlament, ale i Komise. Diskutuje Británie již o svém příštím komisaři či o jaké portfolio budete usilovat?

Vede se politická debata, protože se jedná o politické rozhodnutí. Hlavní prioritou je pro nás vybrat za komisaře osobnost, která bude přijímaná pozitivně ve všech 28 státech EU. Preferovali bychom zisk některého klíčového ekonomického portfolia. Avšak záleží, o jaké posty budou usilovat ostatní státy.

Reforma EU. Britský pohled


Mluvil jste o tom, že Londýn si přeje reformu EU. V kterých oblastech by se měla uskutečnit?

Vypíchl bych dvě oblasti. První je konkurenceschopnost, protože všechny evropské ekonomiky se potýkají s potížemi a EU je součástí jejich řešení. Osmadvacítka může pomoci dát lidem práci a firmám zlepšit zisky. Druhou záležitostí je demokratická legitimita. Měli bychom se snažit zaujmout lidi pro evropské záležitosti a zmenšit propast mezi občany a Bruselem.

Je nutné kvůli reformě EU změnit zakládající Smlouvy?

Změna Smluv není pro reformu nezbytná. EU se může proměnit různými cestami. Změna Smlouvy by byla nezbytná v otázkách souvisejících s eurozónou.

Jak byste chtěli dokázat, aby EU byla konkurenceschopnější?

Například se domníváme, že v případě ekonomik v potížích není dobré zaměřovat se na regulaci pracovního zákonodárství. Tím nová pracovní místa nevytvoříme. Nechceme se zbavit sociálních zákonů, vítáme, co EU udělala v ochraně sociálního systému. Potíží je, že země, s kterými soutěžíme, sociální ochranu nemají. Je nutné nahlížet tuto otázku globálně. Chceme udržet evropský sociální model, ale i konkurenceschopné hospodářství.

Vládní studie o EU


Britská vláda zahájila tzv. přezkum kompetencí EU. Jeho výsledky byly poměrně pozitivní vůči EU. Překvapily Vás?

V rámci přezkumu kompetencí zpracováváme 32 různých zpráv. Zatím jsme publikovali čtrnáct. Ukázaly, že kompetence jsou přiměřené. Ale současně naznačily, že způsob, jak jsou kompetence implementovány, může být značně vylepšen. Navrhují, jak by mohla EU a její vztahy s členskými státy lépe fungovat.

Mohl byste říci nějaké příklady?

Jedno z hlavních témat zveřejněných zpráv je vnitřní trh. Vnitřní trh je pro evropské hospodářství velmi přínosný. To však neznamená, že veškerá legislativa v této oblasti, je benefitem. Například legislativa související se sociální ochranou nebo životním prostředím má značné náklady. Potřebujeme sociální legislativu a ochranu životního prostředí, ale některé evropské normy v těchto sektorech nejsou přínosné.

Hodně se mluví o imigraci. Plánuje britská vláda zásadní změny v této otázce?

Máme společná pravidla EU pro volný pohyb osob. Nechceme je měnit. Hlavní důraz klademe na úpravu domácí legislativy, především fungování systému sociálních dávek, který je jiný než v ostatních zemích EU. Analyzujeme, zda v tomto systému můžeme provést změny a zohledňujeme i budoucí rozšíření. Podporujeme rozšiřování, ale musíme si uvědomovat, jaké budou jeho dopady.

Máte studie hodnotící dopady minulých rozšíření EU?

Existuje jich celá řada. Došly k mnoha pozitivním dopadům. Ale je ještě druhá tvář obrazu, a to jak jej lidé vnímali v různých částech Británie.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality