Belgičany čeká volební „superneděle“


Lucie Priknerová, Euroskop, 21.5. 2014

Belgičané v květnu nevolí jen do Evropského parlamentu. Země kromě europoslanců zvolí i poslance a zástupce regionů. Euroskop zjišťoval podrobnosti u belgického komentátora, politologa a akademika vyučujícího na Universitě v Gentu profesora Carla Devose.

V květnu 2014 se v Belgii budou konat evropské, parlamentní a regionální volby. Očekáváte nějaké překvapující výsledky?

Bude to něco jako Superneděle. Obecně, očekáváme, že se 25. května potvrdí to, co naznačují předvolební průzkumy, tedy, že se Nová vlámská aliance stane největší stranou (N-VA) ve Flandrech a Socialistická strana ve Valonsku, zatímco vedení Bruselu je nejisté.

Bart de Wever
Bart de Wever, lídr strany Nová vlámská aliance (foto: Wikipedia)


Jak vidíte nejbližší budoucnost Belgie jako jednoho státu? Nejsilnější politická síla Nová vlámská aliance chce více autonomie pro Flandry. Jak může tato strana k dělení Belgie přispět?

Žádné dělení Belgie nebo konfederalizace se neočekávají, nanejvýš některé mírné změny v kompetencích mezi federální a regionální úrovní. Žádná velká změna ústavy není po volbách ani možná. Státní reforma není na pořadu dne. Nová vlámská aliance dokonce uvedla, že nechce ztrácet čas reformováním státu, ale že potřebujeme udělat socio-ekonomické reformy. Tak brzy, jak jen to bude možné.


Co znamenají evropské volby pro belgické voliče? Jsou důležitější než evropské volby v jiných členských státech?

Volby do Evropského parlamentu nejsou v Belgii tak důležité, kromě faktu, že v Bruselu je mnoho evropských institucí. V Belgii jsou volby do Evropského parlamentu volbami „druhého řádu“, které stojí ve stínu regionálních a federálních voleb.


Belgie má v otázce imigrace velmi podobný problém jako Nizozemí. Jak byste vysvětlili fakt, že Belgie nemá svého „Geerta Wilderse“, který by byl tak osobitým nacionalistou?

Máme extrémně pravicovou stranu, Vlaams Belang (Vlámský zájem, bývalý Vlámský blok – pozn. red.), která byla na vrcholu zhruba před deseti lety. Od té doby ale ztratila mnoho hlasů. Poprvé za mnoho let má Belgie přísnější imigrační politiku, kterou vede populární ministryně Maggie De Blocková. Takže vláda odpovídá na předchozí úspěch Vlaams Belangu.

Nová vlámská aliance je úspěšná v získávání hlasů lidí, kteří si myslí, že je nutná dokonce ostřejší politika. N-VA nenechává prostor pro někoho jako je Wilders. Je to ovšem demokratická středopravicová konzervativní a nacionalistická strana. Nejsou to extremisté srovnatelní s Wildersem nebo Vlaams Belangem.

Autor: Lucie Priknerová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality