Prouza: Není důležité jméno, ale priority


Petr Zenkner, Euroskop, 30.5. 2013

EUROSKOP se zeptal státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy na český postoj ke vzniku nové Evropské komise a také na jméno jejího možného šéfa Jean Claude Junckera.

Jaký je postoj České republiky k nominaci Jean Claude Junckera na šéfa Evropské komise? Z náznaků vyplývá, že jeho jméno nevyvolává nadšení u Velké Británie a Maďarska.

Je věcí EPP jako vítězné politické skupiny, aby navrhli, jak by měla vypadat nová Komise a kdo by měl stát v jejím čele. Důležitější ale je, aby nejprve existovala shoda o prioritách nové Komise, jména budou až druhá na řadě. EPP bude muset přijít s takovým návrhem, který dá Evropské radě jistotu, že priority bude nová Komise schopna plnit – a samozřejmě musí dát i jistotu, že jméno nového šéfa Komise projde tajným hlasováním v Evropském parlamentu. Je tedy zcela na Junckerovi, jak vyhodnotí jednání, která povede s dalšími politickými skupinami. Pro nás není důležité jméno, ale funkčnost a stabilita.

Myslíte si, že výběr jména bude nakonec jednomyslný? Nebo hrozí, že dojde na hlasování kvalifikovanou většinou?

Očekávám velký tlak na to, aby pro navrženého kandidáta mohli hlasovat všichni. Jakékoliv kontroverzní rozhodování by jen poškodilo schopnost Evropské rady efektivně fungovat – a také by výrazně zvýšilo riziko, že navržený kandidát neprojde v Evropském parlamentu.

Lisabonská smlouva státům neurčuje, že musí navrhnout na předsedu Komise lídra nejsilnější strany v Evropském parlamentu. Předpokládejme, že k tomu nakonec může dojít. Bude tedy příští Komise více stranická? Je to v českém zájmu?

Nemyslím, že nová Komise bude více stranická. I pokud by v čele měla některého z celoevropských kandidátů, EK rozhoduje ve sboru a předseda tak musí být schopen nacházet kompromisy. Z tohoto pohledu tedy politizace ve smyslu vyhrocených vztahů uvnitř nehrozí. Naopak, pokud bychom mluvili o politizaci jako o schopnosti přitáhnout k evropským tématům větší pozornost veřejnosti, bylo by to jen dobře.

Jedna ze současných komisařek prohlásila, že si na listopad neplánuje dovolenou. Tipněte si, bude mít Evropa po 1. listopadu novou Evropskou komisi?

Pevně doufám, že ano, protože Evropa si dlouhé zákopové války nemůže dovolit. Buďto dokážeme najít dohodu do konce června – nebo nás čeká řada měsíců prázdných diskusí, zatímco Evropě bude ujíždět vlak. Jsem optimista, takže věřím, že dohodu se na Evropské radě na konci června podaří najít.

Autor: Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality