Cameronova vysoká hra. Co si myslí experti?


Lucie Priknerová, Euroskop, 9.6. 2014

Potencionální předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker vadí britskému premiérovi Davidu Cameronovi. Důvodem je federalistické smýšlení kandidáta vítězné evropské frakce Evropské lidové strany. Zeptali jsme se dvou odborníků z předních evropských think tanků – Josepha Janninga z Evropské rady pro zahraniční vztahy (ECFR) a Stephena Tindaleho z Centra pro evropskou reformu (CER), jak vzniklý spor vidí oni.

Britský premiér David Cameron řekl, že nemůže garantovat setrvání Velké Británie v EU, pokud se Jean-Claude Juncker stane předsedou Evropské komise. Jak může tento postoj ovlivnit Cameronovu pozici v domácí politice a na mezinárodním poli?

Joseph Janning: Cameron nemůže garantovat, že Velká Británie zůstane v EU, i když se Juncker předsedou Evropské komise nestane. Dělá to kvůli výsledku UKIPu v evropských volbách, mezi britskou veřejností to bude populární, i kdyby jenom kvůli ukázce nezávislosti. To ale není v rozporu s jeho tvrzením, že chce, aby Velká Británie zůstala členským státem EU. Jeho pozice vůči ostatním členským státům je ale oslabena, také v domácí politice se zahnal do kouta.

Stephen Tindale: To, že by se Juncker stal předsedou Evropské komise, by Cameronovu pozici neovlivnilo přímo, ale vypadalo by to jako další porážka Velké Británie v „Bruselu“. Juncker by také nebyl nakloněný Cameronovým požadavkům na reformu EU. Juncker jako předseda by oslabil Cameronovu pozici ve Velké Británii a v evropské politice.


Je pohrůžka vystoupením z EU více znakem Cameronovy slabosti v situaci, kdy nemá žádné lepší prostředky, jak zastavit nárůst popularity UKIPu nebo vzkaz Evropě, že Velká Británie bude ostrá při vyjednávání o svojí pozici v EU?

Joseph Janning: Výsledky voleb Camerona oslabily, a to i v rámci jeho vlastní strany. V blízké budoucnosti riskuje rozštěpení toryů v Evropském parlamentu. Doma na něj proevropští toryové budou vyvíjet nátlak, aby si rozvrh referenda o vystoupení Británie z EU rozmyslel. Navíc, svým postojem může posílit zastánce skotské nezávislosti, pokud se ukáže, že jediná cesta, jak zůstat v EU, je opustit Velkou Británii.

Stephen Tindale: Je to známka Cameronovy slabosti. Nemá žádný lepší způsob, jak zastavit UKIP. Okamžité referendum by odstranilo hlavní požadavek UKIPu. Jenomže liberální demokraté a labouristé by s tím nesouhlasili a Cameronovi chybí parlamentní většina.


Je pro Camerona přijatelnější nějaký jiný kandidát na post předsedy Evropské komise? A proč?

Joseph Janning: Méně „federalistická“ a slabší osobnost by byla přijatelnější, i proto, že by Cameron ukázal vítězství britského „veta“. To je důvod, proč Cameron v minulosti dvakrát přijal Barrosovu kandidaturu. Byl to kompromisní kandidát, když Britové prvního neschválili.

Stephen Tindale: Ano. Christina Lagardová. Byla výkonnou šéfkou MMF a přátelí se s Georgem Osbornem (britský ministr financí – pozn. red.)


Pokud se šéfem Evropské komise nakonec stane někdo obecně přijatelný a Velká Británie zůstane v Unii, jaká britská pozice v EU by v tom případě vyhovovala voličům Konzervativní strany?

Joseph Janning: Pokud bude Cameron mířit vysoko při vyjednávání nových podmínek britského členství v Unii, pak pravděpodobně neuspěje, zřejmě přijde referendum, které bude ztracené. Pokud bude mířit nízko a bude pokračovat v opt-outech pouze pro Británii, konzervativci půjdou proti němu a jeho dny v úřadu budou sečteny.

Stephen Tindale: EU zaměřující se na témata, která se lépe řeší na evropské než na národní úrovni např. energetika nebo změna klimatu. Většina konzervativců si myslí, že EU je pro energetickou politiku nezbytná. Lagardová popisuje energetickou politiku jako „zdaleka největší ekonomickou hrozbu 21. století“.

Autor: Lucie Priknerová, Euroskop

Euroskopu odpověděli:


Joseph Janning
pracuje jako analytik Evropské rady pro zahraniční vztahy. Jeho specializací je např. zahraniční a bezpečnostní politika EU nebo německá zahraniční politika, Předtím působil v Německé radě pro zahraniční vztahy a v Bertelsmann Foundation. Byl také zástupcem ředitele Centra pro aplikovaný politický výzkum na Univerzitě v Mnichově.

Stephen Tindale je analytik Centra pro evropskou reformu. Zabývá se zejména energetickou a klimatickou politikou. Jeho specializací je i agenda rozpočtu EU. Působil např. jako výkonný ředitel Greenpeace Velká Británie a také jako poradce ministra pro životního prostředí Michaela Meachera.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality