Nezávislé Skotsko se nám dlouhodobě vyplatí, říká Skot


Lucie Priknerová, Euroskop, 12.9. 2014

Referendum o skotské nezávislosti se blíží. 18. září 2014 oba tábory „Yes for independence“ (Ano pro nezávislost) a unionistický „Better Together“ (Lépe společně) zjistí, kolik lidí přesvědčili. Duncan Irvine, zastánce nezávislosti, který dlouhodobě žije v Praze, odpověděl Euroskopu na několik otázek.

Je teď referendum populární téma v diskuzích mezi Vašimi skotskými přáteli?

Ano, v současnosti velmi prominentní věc ve skotských hospodách a domácnostech, stejně jako na sociálních sítích, kde to moji přátelé hodně řeší.


Myslíte si, že Skotsko by mělo být nezávislé? Pokud ano, proč?

V dlouhodobějším horizontu to bude lepší pro naše potomky. Můžeme si zvolit vlastní skotskou vládu a nemuset přijmout to, co nám Londýn dává. Hlavními argumenty kampaně „Ano pro nezávislost“ jsou správa vlastní země a zisk většího podílu na skotském bohatství.


Které hlavní argumenty unionistické kampaně jsou podle Vás nejproblematičtější?

Dvě témata, která neustále předhazují. Že nám nebude dovoleno užívat libru, což je šíření poplašných zpráv. A druhá věc, kterou zkoušejí, že skotské bohatství z ropných polí nebude trvat tak dlouho a že ropy není tolik, kolik kampaň za nezávislost Skotska předpovídá.


Je pro Vaše rozhodnutí o nezávislosti důležitá osobnost šéfa skotských nacionalistů Alexe Salmonda?

Není důležitý, je to pouze symbol. V okamžiku, kdy budeme mít nezávislost, tak budou volby. Dá se říct, že ne všichni Skoti podporující nezávislost jsou stoupenci Skotské národní strany.

Nebojíte se, že nezávislé Skotsko si bez podpory Británie ekonomicky pohorší?

Ani ne, i když zprvu očekávám, že na začátku nás bude nezávislost stát více, ale v dlouhodobé perspektivě na tom budeme lépe.


Pokud lidé řeknou v referendu „ano“, myslíte si, že to nějakým způsobem ovlivní každodenní život běžných skotských občanů?

Normální občanský život Skotů se změní jen málo. Větší dopad to může mít na Skoty v cizině, kteří pracují a žijí v Evropě. Hlavně pokud bychom se z nějakého důvodu nemohli pohybovat po Evropě tak, jako můžeme dnes.


Navzdory rozsáhlé kampani Skotské národní strany, je tu pořád hodně Skotů, kteří chtějí zůstat ve Velké Británii. Rozumíte jejich motivům?

Jedna věc, o které se moc nemluví, je loajalita ke královně. Je tu mnoho Skotů, kteří ji kvůli svému přesvědčení stále podporují a cítí, že odloučení se od monarchie je špatné.

I když to není očividné, tak bych řekl, že je tu rozdíl mezi třídou voličů a jejich původem a výchovou. Myslím, že většina lidí se dívá na své vlastní finance a zajímá je krátkodobý výhled a nedívají se do budoucnosti 10-20 let dopředu.

Pokud se podíváte na oba tábory, Better Together tvoří čtyři politické strany – toryové, liberální demokraté, labouristé a UKIP (Strana nezávislosti Spojeného království – pozn. red.). Jejich oddaní stoupenci je budou následovat. Ta loajalita vůči jiným stranám je stále poměrně velká. Naopak druhý tábor představuje jen SNP, kterou ale celé Skotsko nepodporuje.

Duncan Irvine
Skot Duncan Irvine žije v Praze. Vysvětlil nám, proč by 18. září volil v referendu „YES“ (foto Facebook)

Autor: Lucie Priknerová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality