Sobotka: Chceme, aby se o Evropě více mluvilo


Euroskop, 12.11. 2014

Před zahájením Národního konventu o EU dal premiér Bohuslav Sobotka krátký rozhovor Euroskopu.

Projev Bohuslava Sobotky na konferenci Národního konventu EU


Když nová vláda v únoru nastupovala, zavázala se, že ČR vrátí do Evropy. Jak se jí to daří?

Česká republika od nástupu nové vlády změnila přístup k EU. Chce být jejím aktivním členem a zaujmout otevřený postoj k evropským otázkám. Svými kroky chceme nejen dokázat, že ČR patří do evropského jádra, ale také chceme, aby se v české společnosti o evropské problematice více mluvilo. Evropskou politiku netvoří jen vláda a Parlament, ale i další partneři, které nyní hodláme zapojit do národní diskuze, aby mohli projevit svůj názor. Proto vznikl Národní konvent o EU, který bude tuto diskuzi zastřešovat a pomáhat, aby její výstupy byly dostupné těm, kdo jsou zodpovědní za tvorbu evropské politiky.


Evropské volby se již tradičně potýkají se slabým zájmem veřejnosti. Jak vzbudit zájem Čechů o evropské záležitosti?

V první řadě je důležité si uvědomit, že tu řešíme dva aspekty. Tím prvním je „zvýšit poptávku“ neboli zájem o dění v Unii a přiblížit občanům ne zrovna lehce uchopitelnou problematiku evropské politiky. Toto téma je pro nás prioritní, a proto jsme ho zařadili i na program Národního konventu. Na zahajovací konferenci se budeme v jednom panelu věnovat srozumitelnosti a fungování Unie.

A pak tu máme opačnou stranu, „nabídku“. To už se bavíme o tom, co Unie může nabídnout svým občanům, jaké dopady má na ně fungování a rozhodování jednotlivých orgánů EU. Například v současné době je klíčové, jak se projeví nová Komise, na níž je zajímavé, že má neobvykle silnou podporu Evropského parlamentu – nejdemokratičtějšího, a občanům nejbližšího orgánu Unie.


Budou do přípravy evropské politiky zapojeni i další aktéři než vláda a státní správa?

Je důležité, aby se příprava evropské politiky odehrávala nejen na vládě a v Parlamentu. Proto se snažíme nacházet nové cesty, jak zapojit odbornou i širší veřejnost do dialogu o aktuálních evropských otázkách. Z tohoto důvodů vznikl i Národní konvent, který by měl fungovat jako místo, kde se sejdou zástupci vlády, Parlamentu i evropských institucí s odbornou veřejností, neziskovým sektorem nebo se sociálními partnery. Je to unikátní možnost, jak účinně reflektovat požadavky zainteresovaných aktérů.


Co by měl Národní konvent dokázat, abyste jeho působení považoval za úspěšné?

Především by měl pomyslně otevřít dveře všem, kteří mají zájem debatovat o Evropě. Národním konventem rozšiřujeme prostor, v němž je možné projevit svůj názor a významně se podílet na tvorbě evropské politiky. Prioritou je pro nás vytvořit stabilní prostředí pro společenský dialog o evropských otázkách. V rámci platformy totiž budeme všichni rovnocennými partnery a vláda výstupy jednotlivých kulatých stolů zodpovědně zváží.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality