Haider: Lidovci se od nás hodně naučili


Euronews, Hans van der Brelie, září 2008

Populista a korutanský hejtman Jörg Haider je předsedou relativně nové, malé strany Svaz pro budoucnost Rakouska, která se na rakouské politické scéně řadí ostře napravo. Haider se stal známým po celé Evropě v roce 2000, kdy jako lídr rovněž krajně pravicové strany Svobodných způsobil evropskou krizi – poté, co jeho strana vstoupila do vlády. Výsledkem byla mezinárodní izolace Rakouska. Krajně pravicové strany svobodní (FPÖ) a Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ) získaly v předčasných volbách dohromady téměř třicet procent hlasů. Dnes se chce Haider znovu stát koaličním partnerem některé z velkých rakouských stran. Následující rozhovor vznikl těsně před volbami.

Euronews: „První otázka se týká přímo vašeho volebního manifestu – v něm říkáte „jsme proti diktatuře,“ co tím přesně míníte?

Jörg Haider: V posledních několika letech jsme ztratili mnoho z našich suverénních práv ve prospěch Bruselu. Vyvolalo to mnohé negativní reakce – například v kontextu Reformní smlouvy EU ztrácíme kontrolu nad oblastmi jako je justice, azylové právo atd. Všechny tyto pravomoci se postupně přenášejí do Bruselu – a to nás velmi zlobí.

Takže byste raději schvaloval tuto smlouvu v referendu?

Chtěli bychom referendum, protože věříme, že lidé by se měli podílet na zásadních změnách, které se dějí ve vztahu k Bruselu a dalším zemím EU.

Před chvílí jsme se pozdravili tradičním rakouským „Grüss Gott,“ což doslova znamená „Pozdrav Bůh.“ Proto bych se rád zeptal, zda si myslíte, že Bůh je potěšen vaší iniciativou zablokovat stavbu jakýchkoliv dalších mešit a minaretů?

Myslím si, že ano, protože pokud jsou modlitebny zneužívány k fundamentalistickým cílům, nemá to co dělat s náboženstvím, a proto by zde neměly existovat. Jsem především proti islámskému fundamentalismu, neboť se v Evropě rozmáhá čím dál víc. Vezměte si příklad jednoho tureckého ministra, který řekl: „Naše minarety jsou naše bajonety, naše chrámy naše helmice, naše mešity naše kasárna a naši věřící jsou našimi vojáky!“ To mi dokazuje, že nejde o náboženství, nejde o mír. Nepotřebuji další viditelné důkazy takovéto islámské fundamentalistické síly. Myslím si, že v naší zemi potřebujeme zákon na ochranu před fundamentalismem.

Už jste zmínil Turecko – má Turecko své místo v Evropské unii?

Věřím, že Turecko představuje něco mnohoznačného – není ani asijským, ani evropským státem. Musíme pro Turecko najít novou cestu. Jistě, jde o velmi významného partnera především vzhledem k energetické politice. Musíme zabezpečit dodávky zemního plynu a ropy z Kavkazu a Asie. Musíme najít způsob, jak nebýt závislí na Rusku.

Podívejme se zpět do roku 2000. Po roce 1945 platilo, že žádná země Evropské unie nebude akceptovat ve své vládě zástupce krajně pravicového křídla…

Nebyli jsme pravicovou stranou. Od roku 1948/49 jsme byli politickým hnutím – dříve jsme sami sebe nazývali jinak – politickým hnutím, přítomným v rakouském parlamentu, které zastávalo pravicově-centralistickou pozici.

V roce 2000, kvůli přítomnosti vaší strany ve vládní koalici, si žádný z výše postavených evropských politiků nechtěl podat ruku s členem rakouské vlády. Izolace vaší vlády trvala několik měsíců. Co se změnilo dnes, v roce 2008, Evropa nebo vy?

Evropská unie pochopila, že demokratické volby nemohou být ovlivněny zvenčí. Jinak by EU musela uvalit sankce na Itálii, na Berlusconiho a Ligu severu a na všechny podobné typy vládnoucích stran, které sdílejí mnoho našich myšlenek. Evropská unie by musela vznést sankce proti Dánsku, kde se vláda naprosto odstřihla od evropské imigrační politiky a vzdaluje se EU. Ale nebyly uvaleny žádné sankce. To ukazuje, že EU chtěla příkladem Rakouska zastrašit ostatní členské státy.

S kým byste chtěl (po rakouských volbách – pozn. překl.) vytvořil koalici? Opět s konzervativní Lidovou stranou? Ta se od vás distancovala, protože jsou pro evropskou integraci a vy proti ní. Jaký typ koalici byste tedy zvolil?

Lidová strana se za posledních pár let změnila, především co se týká pohledu na bezpečnost a imigraci. Naučili se od nás hodně ve věci boje proti zneužívání azylového práva. V předvolení kampani kladou velký důraz na oblasti, které kompletně odpovídají našemu politickému programu – to jen pro podtržení, jak moc důležitá je existence naší strany.

Původní znění rozhovoru najdete na adrese: http://www.euronews.net/en/article/17/09/2008/jorg-haider-blames-eu-interference-for-austrias-isolation-in-2000-in-pre-election-interview-with-euronews/

Pro Euroskop přeložila Terezie Vávrová

Autor: Pro Euronews Hans van der Brelie

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality