Experti o vztazích EU k Asii


Lucie Priknerová, Euroskop, 26.5. 2015

V souvislosti s květnovou návštěvou Federicy Mogheriniové s Jižní Koreji a v Číně jsme se zeptali odborníků, jak její cestu hodnotí.

Článek o cestě Vysoké komisařky do Číny, Jižní Koreje a Japonska

Otázka Euroskopu:

Považujete asijské turné Federicy Mogheriniové za důležité a významem přesahující zdvořilostní návštěvu? Pokud ano, co konkrétního Vám přijde pro rozvoj vztahů EU-Asie podstatné?


Michal Kolmaš, katedra asijských studií Metropolitní univerzity v Praze

Unijní diplomacie k Asii bývá hodnocena jako rozpolcená. Na jednu stranu prosazuje co možná největší multilateralizace asijských států, a tedy jejich zapojení do regionálních, transregionálních i globálních mezinárodních institucí a obchodních režimů. Na druhou stranu však propojuje obchodní výměnu s důrazem na lidská práva, čímž se v posledních letech evropská diplomacie nejevila jako příliš flexibilní.

První asijská oficiální cesta Federicy Mogheriniové se v tomto kontextu jeví nejen jako snaha o flexibilnější přístup. Sice úplně neignoruje lidská práva, ale při jednání zdůrazňuje evropskou soft power a důležitost vzájemných vztahů, tlačí na liberalizaci trhu a uzavírání obchodních dohod.

V bezpečnostní sféře potom prosazuje nejen silnější bilaterální, ale zejména multilaterální přístup. Proto při jednání s Čínou Mogheriniová diskutovala i její zapojení do operací ve Středozemním moři, otázky Sýrie nebo Ukrajiny. Zde je nutno podotknout, že například v Radě bezpečnosti OSN se Čína v posledních dvou dekádách chová zpravidla velmi konstruktivně. V neposlední řadě je aktivní politiku Federicy Mogheriniové taky dobré číst jako snahu o posílení homogenity unie v zahraniční politice, která je zejména pro asijské státy velmi důležitá.


Alice Rezková, Asociace pro mezinárodní otázky

Asijská návštěva Federicy Mogheriniové měla význam zejména z pohledu Číny. Od loňského podzimu se Brusel věnoval zejména evropskému sousedství a tato cesta měla ujistit Čínu, že je vzájemné spolupráci věnována pozornost a patří mezi evropské priority. Čína by si také přála větší pokroky v případě společné investiční dohody, ale následující rok se EU bude soustředit primárně na TTIP. Z tohoto pohledu se Čína může cítit trochu „odstrčená“, což zaznívalo z řad mnoha bruselských odborníků na Asii. Cesta Federicy Mogheriniové tak byla pro obě strany možnost, jak komunikovat vzájemné priority před summitem EU-Čína.

Martin Kříž, sinolog, www.cinsky.cz

Turné bezesporu není jenom zdvořilostní neplodnou návštěvou, ale je vyjádřením určitého směrování. Nicméně různou optikou vnímají obě strany tutéž věc. My s našimi evropskými hodnotami vidíme zahraniční cestu jako poctu pro toho kdo je do zahraničí zván. Asijský názor je jednoznačně vždy ovlivněn rostoucím sinocentrismem. Na rozdíl od nás to vidí obráceně. Každá cesta zahraničního představitele do Asie je vnímána jako důkaz rostoucího významu regionu. Cesta někoho, kdo přináší určitý tribut.

Autor: Lucie Priknerová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality