Beneš: Turecký návrh „1 za 1“ může rozetnout gordický uzel

18.03.2016
Euroskop

Summit EU- Turecko, který se koná v Bruselu, je v plném proudu. Analytik Vít Beneš z Ústavu mezinárodních vztahů v rámci ankety Euroskopu zhodnotil jak evropské návrhy, tak postoj Turecka a jeho přání přiblížit se členství v EU.

Jak byste zhodnotil turecké návrhy na dohodu s EU? Bylo by jejich přijetí ze strany EU podle Vás správným krokem v rámci řešení migrační krize?

Turecký návrh „jeden za jednoho“ považuji za velmi kreativní, výborný kompromisní návrh, který může rozetnout gordický uzel ve vyjednávání EU – Turecko i uvnitř EU samotné o řešení migrační krize. Problematické jsou ony „přílepky“ – dodatečné podmínky ze strany Turecka. Tureckem požadované otevření pěti kapitol v přístupových jednáních blokuje z politických důvodů Kypr, který se navíc nachází v delikátní fázi rozhovorů o řešení kyperského problému. Bezvízový styk pro Turecko nemůže EU přijmout bez toho, aby Turecko splnilo technické podmínky (například biometrické pasy, plnění readmisní dohody) a navíc je politicky neprůchodné, aby Turecko ve vízové liberalizaci „předbíhalo“ ostatní státy (Ukrajinu).

Turecko vyjádřilo přání urychlit vstupní proces do EU. Je možné, že by se díky případné dohodě Turecko členství v EU přiblížilo?

Přibližování Turecka k EU naráží u Evropanů na ty samé negativní sentimenty, které doprovází uprchlickou krizi: strach z islámu, strach z cizí kultury. Představa, že by nově příchozí jenom zneužívali evropské pohostinnosti (v lepším případě) nebo že by rovnou způsobili rozklad evropské kultury, společnosti atd.

Turecká vláda si samozřejmě uvědomuje všechny tyto negativní stereotypy a vcelku realisticky si uvědomuje, že vstup Turecka do EU zřejmě nebude politicky průchozí. Vládní AKP (prezident Erdogan) dnes nevnímá přístupové rozhovory jako zahraničně-politickou prioritu, ale jako otázku národní cti. Turky nebaví být věčně v pozici čekatelů na členství a být každý rok kritizováni za neplnění podmínek.

Evropská unie v otázce členství Turecka vysílá rozporuplné signály a Turecko by určitě uvítalo, pokud by se EU konečně rozhodla, jestli chce mít Turecko za člena nebo ne. Přístupová jednání jsou v patové situaci – z velké části kvůli EU, jejíž veřejnost odmítá vstup Turecka do EU (viz výše). Turecký požadavek na otevření dalších kapitol v přístupových jednáních je formou diplomatického nátlaku v otázce, která je pro EU nepříjemná a je to i snaha přinutit EU, aby řekla, jak si představuje svůj vztah s Tureckem.

Autor: Marie Bydžovská, Lucie Priknerová

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality