Dva české subjekty uspěly v posledním kole mezinárodní výzvy Evropské historické povědomí programu Evropa pro občany

14.07.2020
Úřad vlády

Agentura EACEA zveřejnila výsledky únorové výzvy. Pro Oblast 1 Programu se jednalo o poslední uzávěrku v programovém období 2014 – 20. Pro období 2021 – 27 se však i nadále počítá s podporou projektů Evropské paměti.

Výkonná agentura pro vzdělávání kulturu a audiovizuální oblast (EACEA) informovala o výsledcích první letošní uzávěrky. Celkově bylo v rámci této výzvy předloženo 255 žádostí o podporu projektových záměrů, schváleno pro financování jich pak bylo 49 ze všech zemí zapojených do programu. O podporu se ucházely projekty reflektující problematiku totalitních režimů či záměry, které přispívají k tomu, aby občané lépe porozuměli dějinám Evropské unie a její rozmanitosti.

V celoevropské konkurenci uspěli dva ze tří českých žadatelů: organizace Post Bellum s projektem Inconvenient Mobility a Institut Terezínské iniciativy s projektem Facing Holocaust Today – Rescuing European Jewish and Roma Memories. Třetí předložený projekt byl také velice dobře hodnocen, bohužel však vzhledem k limitovanému rozpočtu Programu pro rok 2020 nemohl být v tomto kole již podpořen a skončil těsně pod letošní bodovou hranicí pro grantovou podporu.

České organizace vstupovaly do mezinárodních projektů také v roli partnerů. I v této roli jsme byli úspěšní a Česká republika tak bude zastoupena v dalších 9 podpořených nadnárodních projektech.

Všechny zvěřejněné výsledky uzávěrek naleznete na oficiálních stránkách programu Evropa pro občany:

https://eacea.ec.europa.eu/europe-for-citizens/selection-results_en

Zde se můžete inspirovat některými z českých projektů, které byly podpořeny v minulosti:

https://www.euroskop.cz/9290/32902/clanek/mezinarodni-vystava-dialog1989/
https://www.euroskop.cz/9290/32956/clanek/jak-eu-podporila-projekt-pripominani-obeti-stalinismu/

Všem úspěšným žadatelům velmi gratulujeme a přejeme mnoho zdaru v realizaci projektů!

Národní kontaktní místo programu Evropa pro občany:

Ing. Pavel Hradecký, Ph. D.

nábřeží Edvarda Beneše 4

118 01 Praha 1

tel: 224 002 179

e-mail: hradecky.pavel@vlada.cz

Autor: Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek