Klaus: Prioritou ambasád ekonomická diplomacie

02.09.2010
čtk

Rušení českých ambasád v malých zemích Evropské unie se nebrání prezident Václav Klaus. Podle něj by i v mezinárodních organizacích mohl Českou republiku zastupovat pracovník vyslanectví, kde má tato instituce sídlo. Klaus naopak považuje za chybu rušit například konzuláty v Latinské Americe.

Evropská unie již není zahraničí ve standardním slova smyslu, uvedl Klaus. Činnost českých ambasád lze obhájit, pokud jejich zásadní prioritou bude ekonomická diplomacie. Nově vznikající evropská diplomatická služba podle prezidenta zájmy českých firem prosazovat nebude.

Trápí ho prý také, že pro mnoho lidí v tuzemsku zůstává zásadní hrozbou Rusko, bez ohledu na změny, které se v této zemi odehrávají. Prezident vyzval k vyváženému postoji. Současně řekl, že odmítá slepou poslušnost, bezbřehou loajalitu a konformismus vůči všem politikám a iniciativám, s nimiž přicházejí spojenci bez toho, aby si ČR uvědomila, jestli je to výhodné i pro ni.

Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga není rušení ambasád v malých zemích EU příliš dobrý nápad. Časem lze o lecčems uvažovat, toho času by to spíše škodilo, uvedl.

Česká vláda nedávno rozhodla o zrušení velvyslanectví v Kongu, Venezuele, Keni, Jemenu a Kostarice. Rušení zastupitelských úřadů již dříve kritizoval stínový ministr zahraničí za ČSSD Lubomír Zaorálek. Podle něj to zlikviduje tradiční síť české diplomacie a ochromí podporu exportu do Afriky, Asie či Jižní Ameriky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek