Vláda řeší, jak schválit vstup Chorvatska do EU i výjimku ČR z Lisabonu

22.07.2011
čtk

Vláda řeší, jak se v blízké budoucnosti vypořádat s ratifikací chorvatského vstupu do EU a současně české výjimky z lisabonské smlouvy, které v Česku hrozí zablokování v Senátu. Zatímco premiér Petr Nečas chce obě záležitosti propojit. Šéf diplomacie Karel Schwarzenberg upozorňuje, že by se Brusel mohl přiklonit k oddělené ratifikaci.

Výjimku z Listiny základních práv EU odmítá česká opozice, která má v Senátu převahu, proto požaduje oddělené hlasování. Výjimku i Chorvatsko musejí schválit obě komory parlamentu. Stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) dnes oznámil, že se kvůli ratifikaci setkal s chorvatským velvyslancem Frane Krničem, jehož ubezpečil, že ČSSD chorvatské členství v EU podporuje. Současně jsme ho informovali, že vláda by celý proces mohla komplikovat, prohlásil Zaorálek v narážce na propojené hlasování.

Karel Schwarzenberg uvedl, že by upřednostnil jedno hlasování. Ministry ale upozornil i na druhou variantu ratifikace v EU. Na vládě jsem v rámci debaty řekl, že nevylučuji, že v Bruselu se k tomuto postupu rozhodnou, podotkl. Některá média napsala, že Černínský palác k ratifikaci připraví analýzu. Podle některých názorů záleží forma ratifikace na každém členském státu. O věci bude unie pravděpodobně ještě jednat.

Výjimku si vyžádal prezident Václav Klaus jako podmínku pro svůj podpis smlouvy. Má prý zaručit ochranu před údajnými případnými nároky sudetských Němců na majetek v ČR, přestože s tím podle mnohých právníků lisabonská smlouva o reformě institucí EU ani připojená listina nesouvisejí.

Podle ČSSD prezident tehdy použil nacionalistické argumenty a falešnou hrozbu, výjimka se přitom týká různých sociálních práv a ochrany životního prostředí. Každopádně ji musí schválit všech 27 členských států unie, přičemž podle dřívějších informací by se tak mohlo stát právě při vstupu Chorvatska do EU. Poté se výjimka stane součástí jednoho z protokolů lisabonské smlouvy, který již zahrnuje jiné výjimky.

Přístupová jednání mezi EU a Chorvatskem, v nichž se v několika desítkách kapitol slaďuje právo kandidátské země s unijním, skončila na konci června. Brusel počítá s tím, že se Chorvatsko od července 2013 stane 28. zemí unie. K tomu je třeba nejprve vypracovat přístupovou smlouvu a pak ji ratifikovat v jednotlivých zemích EU. Polské předsednictví v EU uvedlo, že by chtělo smlouvu dokončit do konce letošního roku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek