CVVM: Většina Čechů považuje krizi eurozóny za vážný problém i pro ČR

15.02.2012
čtk

Většina Čechů považuje dluhovou krizi eurozóny za vážný problém také pro Českou republiku. Jako velmi závažný problém ho označila více než pětina, jako závažný pak polovina lidí. Vyplývá to z lednového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Průzkum se uskutečnil druhý týden v lednu, kdy se v Česku diskutovalo o zapojení do finanční pomoci eurozóně prostřednictvím Mezinárodního měnového fondu (MMF) ve výši 90 miliard Kč a připojení ČR k dohodnutému unijnímu paktu o rozpočtové kázni. Česká vláda nakonec schválila půjčku 38 miliard korun a k paktu se zatím nepřipojila.

Podle CVVM by se k celoevropské dohodě o rozpočtové kázni nepřipojily více než dvě pětiny lidí, naopak pro připojení se vyjádřily necelé dvě pětiny. Souhlas s půjčkou určenou na stabilizaci eurozóny byl výrazně nižší. Peníze by uvolnila přibližně jen šestina občanů, proti se vyjádřily tři čtvrtiny respondentů.

Situaci kolem dluhové krize v eurozóně a snahy o záchranu eura sledují pozorně dvě pětiny Čechů. Průzkum se uskutečnil od 9. do 16. ledna a zúčastnilo se ho 1090 lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek