Češi jsou vůči EU skeptičtější než Řekové

29.05.2012
Euroskop

Evropané přestávají věřit evropské integraci. Vyplývá to z průzkumu provedeného agenturou Pew Research Center v 8 členských zemích EU. Jeho výsledky ukazují i výrazné rozdíly v názorech občanů jednotlivých zemí EU. Zatímco Češi se ukázali jako jedni z největších euroskeptiků, sousední Němci a Poláci patří k nejsilnějším podporovatelům EU.

„Evropský projekt, který začal spolu s vytvořením malého společného trhu v roce 1957 a rozrostl se do širšího jednotného vnitřního trhu v roce 1992 a poté vytvořil jednotnou měnu v roce 2002, je hlavní obětí probíhající evropské dluhové krize, tvrdí autoři studie.

Pouze 34 procent z více než 9 tisíc dotázaných se domnívá, že evropská ekonomická integrace posílila hospodářství jejich země. Téměř ve všech zemích si více než polovina obyvatel myslí, že evropská ekonomická integrace jejich hospodářskou situaci zhoršila. V Řecku tento názor sdílí 70 procent dotázaných, ve Francii 63 procent, v Británii a v Itálii 61 procent, v České republice 59 procent a ve Španělsku přesná polovina. Pouze v Německu převažuje počet lidí, kteří považují roli evropské integrace v jejich hospodářství za kladnou (59 procent).

průzkum

Přes rostoucí nedůvěru v přínos integrace pro ekonomiku si myšlenka spojené Evropy udržuje přízeň Evropanů. Tři pětiny z nich vidí Evropskou unii v pozitivním světle. Nejvíce nakloněni Evropské unii jsou Poláci a Němci (69 resp. 68 procent ji vidí pozitivně). Nikterak překvapivě jsou na opačném pólu Češi (34procentní podpora), přičemž jsou dokonce negativnější než Řekové (37 procent) a Britové (45 procent).

Podpora evropské integraci přitom podle výzkumníků Pew Research Center klesla ve srovnání s rokem 2007 ve všech zkoumaných zemích. Největší pokles zaznamenala v Česku a ve Španělsku (o 20 procentních bodů) a v Itálii (o 19 procent).

Zajímavé je i vnímání jednotlivých zemí ostatními národy. Všechny země kromě Řecka považují za nejpracovitější evropský národ Němce. Jediní Řekové si myslí, že nejpilnějším národem v EU jsou oni sami.

Co se týče korupce mají v Evropě nejhorší obraz Italové. Pouze Řekové, Poláci a Češi se považují za více zkorumpovaný stát než tato středomořská země. Všechny národy se nicméně shodnou, že nejméně úplatní jsou Němci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek