Poslanci schválili vstup Chorvatska do EU

08.06.2012
čtk

Sněmovna schválila smlouvu o připojení Chorvatska k Evropské unii. Senát souhlasil s dohodou již dříve, nyní chybí už jen podpis prezidenta. V dolní komoře pro smlouvu hlasovalo 151 ze 164 přítomných zákonodárců, proti nebyl nikdo.

Budoucí členství Chorvatska musejí ratifikovat všechny současné členské státy EU. Podle smlouvy o přistoupení by se země měla stát osmadvacátým členským státem unie k 1. červenci příštího roku.

Smlouva mimo jiné uvádí, že Chorvatsko bude mít 12 poslanců v Evropském parlamentu, dokument upravuje také hlasovací poměry v Evropské radě a Radě EU. Smlouva pojednává i o finančních záležitostech a o různých přechodných obdobích. Přechodná období se týkají například volného pohybu lidí, zboží a kapitálu, dále zemědělství, daní a životního prostředí.

Původně chtěla česká vláda nechat zákonodárce společně s přístupovou smlouvou s Chorvatskem hlasovat také o české výjimce z Listiny práv a svobod v Lisabonské smlouvě. Výjimku si vymínil pro podpis Lisabonské smlouvy prezident Václav Klaus. V Česku by ale při společném hlasování evropská smlouva o Chorvatsku neuspěla, neboť výjimku odmítá ČSSD, která má většinu v Senátu.

Chorvatsko požádalo o přistoupení k EU v roce 2003. Jednání o podmínkách členství byla zahájena o dva roky později a ukončena loni v červnu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek