Eurozóna naplánovala prolomení „bludného kruhu“ mezi bankami a státy

29.06.2012
Euroskop (Brusel), čtk

Evropští lídři se po složitých jednáních v noci na dnešek dohodli na opatřeních k „prolomení bludného kruhu“ mezi bankami a předluženými státy. Pomoci by k tomu mělo to, že záchranný fond ESM bude moci přímo rekapitalizovat banky. Bude to možné ale až poté, co eurozóna vytvoří jednotný dohledový orgán pro banky. Záchranný fond také bude moci nakupovat dluhopisy států v potížích.

Jednání trvala až do brzkých ranních hodin, protože Španělsko s Itálií podmiňovaly svůj souhlas s takzvaným prorůstovým paktem, který počítá s nalitím zhruba 120 miliard eur na podporu růstu a tvorby pracovních míst, právě tím, že unie přistoupí k okamžitým krokům, které by měly zabránit spirálovitému nárůstů výdajů spjatých s obsluhovou jejich dluhu.

Výnosy z dluhopisů obou těchto jihoevropských zemí, na které tvrdě doléhá současná dluhová krize, v poslední době výrazně narostly a hrozilo, že by třetí a čtvrtá největší ekonomika eurozóny mohly být donuceny opustit kapitálové trhy.

Na základě současných dohod a pravidel o peníze ze záchranného fondu eurozóny mohou požádat vlády, které je poté půjčí svým bankám. Jenže to může vést ke zvýšení jejich zadlužení, což sledují a negativně hodnotí finanční trhy. Výsledkem bývá růst výnosů z dluhopisů daných států.

Nakročení k bankovní unii

Podle prohlášení eurozóny vydaném po skončení jednání bude mít záchranný fond ESM možnost přímo rekapitalizovat banky eurozóny. Ještě předtím však musí vzniknout jednotný mechanismus bankovního dohledu se zapojením Evropské centrální banky. Jeho kontury navrhne Evropská komise a Rada bude muset opatření posoudit do konce roku 2012.

Jednotný dohledový orgán, který by měl dohlížet na banky eurozóny, je jakýmsi prvním krokem ke vzniku evropské bankovní unie. Právě o ní se hovoří jako o jednom z nástrojů k řešení a předcházení současných potíží, které sužují převážně země eurozóny.

Například Česko k dosavadním vizím o této unii bylo poměrně chladné. Premiér Petr Nečas zdůrazňoval potřebu sledovat bedlivě debaty o změnách a dopadech, které by mohly přinést pro český bankovní dohled.

Záchranný fond bude moci nakupovat dluhopisy

Unijní prezident Herman Van Rompuy kolem půl páté ráno také oznámil, že země plnící rozpočtová pravidla a politiky EU budou mít přístup k dočasnému záchrannému fondu eurozóny EFSF a trvalému fondu ESM kvůli podpoře svých vládních dluhopisů na finančních trzích.

Otevíráme možnost pro země, které se dobře chovají, aby využívaly nástrojů finanční stability, aby ujistily trhy, řekl Van Rompuy. To by mělo přispět k navrácení stability na trhy s dluhopisy. ˇ

Prosadí van Rompuy posílení integrace?

Na jednání EU se hovořilo také o posílení ekonomické a měnové unie. Van Rompuy společně s Evropskou centrální bankou, Evropskou komisí a euroskupinou (ministři financí eurozóny) připravili zprávu, která kromě jiného vybízí k dalšímu posílení či prohloubení rozpočtových pravidel a ekonomických politik, zejména pak v eurozóně. Podobné úvahy jsou v EU tradičně velmi citlivé, protože zahrnují i přenos pravomocí či kompetencí z národních metropolí do Bruselu. O návrzích budou evropští politici ještě jednat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek