50 českých vojáků zamíři do Mali

06.02.2013
čtk

Vláda souhlasila s vysláním až 50 českých vojáků do výcvikové mise Evropské unie v Mali, kde tamní armáda za pomoci francouzských jednotek bojuje s islamisty ovládajícími sever země. Češi by se měli podílet na výcviku maliské armády, do bojů s islamisty nezasáhnou. Novinářům to po jednání vlády řekl premiér Petr Nečas. S vysláním vojáků musí dát ještě souhlas Parlament. Největší opoziční strana ČSSD již dala najevo, že při splnění určitých podmínek krok vlády podpoří.

„Je skutečností, že je zájmem celé Evropské unie stabilizovat tento prostor, protože zde mohou vzniknout základny různých teroristických skupin, včetně Al-Káidy,“ uvedl k rozhodnutí vlády Nečas, podle něhož budou čeští vojáci v Mali cvičit mechanizovanou pěší jednotku tamní armády po dobu 15 měsíců. Rozmístěni budou na základnách maliské armády mimo oblast současných bojů.

Náklady na misi, které jsou limitovány částkou 220 milionů korun, budou hrazeny z rozpočtu ministerstva obrany. Parlament by podle premiéra o vyslání českých vojáků měl rozhodovat na březnové schůzi, zahájení operace se prý předpokládá v dubnu.

V Parlamentu by mise v Mali pravděpodobně projít měla. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, na jehož stranu se vláda ještě před dnešním rozhodnutím obrátila se žádostí o stanovisko, dnes řekl, že sociální demokraté jsou připraveni vyslání českých cvičitelů podpořit, pokud bude jejich působení striktně instruktážní a nezasáhnou do bojů, pokud bude jejich počet jasně omezen a budou mít jasně definovaný časový mandát. Kvůli misi by podle něj nemělo dále dojít k navyšování rozpočtu ministerstva obrany.

O výcvikové misi v Mali EU rozhodla již dříve, nyní se operace připravuje. Francouzský generál François Lecointre, který misi povede, chtěl první muže do Mali vyslat někdy v půlce února. Plné nasazení mise by pak mělo být zřejmě v dubnu. Vojáci by se měli podílet na spolupráci s velením maliské armády a na urychlené reorganizaci tamních jednotek.

Podle dřívějších informací uvažuje Česká republika také o vyzbrojení praporu maliské armády. Poskytnout by mohla především zbrojní techniku, například ruční palné zbraně a munici. Nečas dnes řekl, že tato možnost zůstává otevřená, vláda o ní však nejednala. ČR africké zemi poslala také několik milionů korun na humanitární pomoc.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek