Začal fungovat Schengenský informační systém II

10.04.2013
Eeurosko, čtk

V Evropské unii byl spuštěn Schengenský informační systém (SIS) II, předchůdce nové pátrací databáze SIS I však
bude souběžně ještě měsíc fungovat. Systém má podle agentury APA dále usnadnit pátrání po hledaných či pohřešovaných lidech i po odcizených autech, dokladech nebo zbraních. Evropská komise uvedla, že systém SIS II stál 167,8 milionu eur (přes 4,3 miliardy Kč).

Termín spuštění SIS II potvrdili v březnu letošního roku ministři vnitra na zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci v Bruselu. „Česká republika absolvovala všechny povinné testy a je na spuštění plně připravena,“ řekl ministr vnitra Jan Kubice. „Jsem velmi rád, že po několikaletém úsilí, ale bohužel i odkladech, dochází ke spuštění SIS II.“ K provozu první generace tohoto systému se Česká republika připojila 1. září 2007

Původně měla být druhá generace systému spuštěna už v březnu 2007, během zátěžových testů ale systém selhal, a proto se start projektu výrazně protáhl. SIS II měl původně stát 20 milionů eur, nakonec se do něj ale v období od roku 2002 do letošního února vložilo zmíněných 167,8 milionu eur, připustila komise.

Elektronický pátrací systém nyní dokáže nově ukládat i biometrická data. Jeho hlavní poslání zůstává stejné. Pohraničníci, celníci a policisté z jednotlivých zemí si mají jeho prostřednictvím vyměňovat informace o osobách podezřelých ze spáchání závažných trestných činů. Nový systém umožňuje ukládat například pasové fotografie a otisky prstů, umožní ale porovnávat například i DNA. Vyšetřovatelé v celém schengenském prostoru si nyní mohou najít také údaje o kradených automobilech, střelných zbraních, osobních dokladech a bankovkách.

Systém nyní rovněž umožní vydat evropský zatykač bez nutnosti jeho zasílání poštou mezi justičními orgány. Eurokomisařka pro vnitřní záležitosti Cecilia Malmströmová řekla, že projekt pro ni byl „obtížným dědictvím“, které však nakonec bylo dovedeno k úspěšnému závěru. Dosavadní systém SIS I bude ještě měsíc běžet, aby mohl být synchronizován s novým
systémem.

V současnosti jsou v systému uloženy údaje o 1,2 milionu osobách a dalších 45,7 milionu položkách jako jsou ztracené osobní dokumenty nebo automobily. Díky zavedení SIS II bude možné kapacitu databáze rozšířit až na 70 milionů údajů.

Databáze, ke které se Česká republika připojila v roce 2007 svým vstupem do Schengenu, výrazně zlepšila možnosti policejní spolupráce se zahraničím. SIS detektivům pomohl například při pátrání po kontroverzních českých podnikatelích Tomáši Pitrovi a Romanu Vaškůjovi. Díky SIS se podařilo mimo jiné vypátrat více než tisíc vozidel odcizených v ČR, která se tak mohla vrátit ke svým majitelům.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek