Čeští europoslanci diskutovali o 4. železničním balíčku

17.04.2013
Euroskop

Místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák uspořádal ve Štrasburku pracovní snídani českých europoslanců k problematice čtvrtého železničního balíčku. Pozice svých firem představili generální ředitel Českých drah Petr Žaluda a Jiří Kolář, kde řídí Správu železničních dopravních cest.

„Diskuse se týkala zejména potřeby další liberalizace trhu v Evropě, kde se státy brání otevřít své trhy a často slepě chrání svoje národní dopravce,“ uvedl Oldřich Vlasák. Europoslanci se shodli na nutnosti hledat společné řešení tak, aby se ochranářské praktiky vybraných evropských států negativně nedotkly našich cestujících.

Čtvrtý balíček má za cíl vedle zvýšení konkurence v osobní dopravě také vytvoření jednotného kontaktního místa v podobě Evropské agentury pro železnici, která by dopravcům vydávala celoevropská povolení pro uvádění vozidel na trh i celoevropská osvědčení o bezpečnosti. V současné době tyto dokumenty vydávají jednotlivé členské státy. Navrhovaná opatření by měla umožnit, aby se doba potřebná ke vstupu nových dopravců na trh zkrátila o dvacet procent, aby se o dvacet procent snížily náklady na schvalování kolejových vozidel a zkrátila také doba potřebná pro schvalování.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek