Tlapa: Obchodní dohoda mezi EU a USA zvýší české HDP až o 2 %

26.06.2013
čtk

Vytvoření zóny volného obchodu mezi EU a Spojenými státy zvýší růst české ekonomiky až o dvě procenta, dohoda také povede ke vzniku až 22.000 nových pracovních míst v ČR. Na konferenci Vyjednávání EU a USA o zóně volného obchodu v Praze to v úterý řekl náměstek státního tajemníka Martin Tlapa.

„Podle předběžných odhadů přinese liberalizace vzájemných obchodních a ekonomických vztahů významný pozitivní dopad na český HDP. Optimální scénáře hovoří o ekonomickém růstu až dvou procent,“ uvedl Tlapa. Za velmi perspektivní obory pro tuzemské firmy lze považovat energetiku, dopravu a služby, IT, výzkum a vývoj. Loni dosáhla obchodní výměna mezi ČR a USA 131 miliard korun, Spojené státy jsou pro ČR druhým nejvýznamnějším exportním trhem mimo EU.

Řada legislativních opatření, která v současnosti platí na federální a subfederální úrovni v USA omezuje možnosti účasti evropských firem na výběrových řízeních. „Pokud se pomocí dohody podaří tyto překážky odstranit, bude otevření prostoru pro české firmy k účasti na amerických veřejných zakázkách nejspíše největším přínosem pro českou ekonomiku,“ uvedl Tlapa.

Hlavní překážky jsou regulace a ochranářství

„Přínosy dohody nelze spatřovat jen v odstranění celních sazeb, které jsou v mnoha oblastech nízké. Těžiště bude především v odstranění ochranářských opatření netarifních a regulatorních překážek, které omezují naše podniky ve vývozu do USA nejvíce,“ uvedla Tlapa. Podle něj vzájemné uznávání certifikace a zjednodušení licenčních procedur přinese obrovskou úlevu administrativní zátěže na straně českých podniků.

Spojené státy a Evropská unie 17. června formálně zahájily jednání o společné zóně volného obchodu. Unijní a američtí představitelé si od jejího vzniku slibují nové pracovní příležitosti a podpoření hospodářského růstu na obou stranách Atlantiku. První kolo rozhovorů se uskuteční v červenci ve Washingtonu.

Největší obchodní zóna světa

Očekává se, že jednání potrvají nejméně 18 měsíců. Jejich výsledkem by mohla být největší zóna volného obchodu na světě. Mezi EU a USA, tedy největší světovou ekonomikou, každoroční výměna zboží a služeb dosahuje téměř bilion dolarů. Podle Reuters tak jde o největší obchodní vztah na světě.

V rámci budoucí dohody by se měla omezovat dovozní cla a překážky, které brání tomu, aby se zboží vyrobené na jedné straně Atlantiku prodávalo na druhém břehu. Podle odhadů Evropské komise by dohoda měla v Evropě vést ke vzniku 400.000 nových pracovních míst a ke zrychlení hospodářského růstu o půl procentního bodu.

Podle Střediska pro výzkum ekonomické politiky (CEPR) v Londýně by pakt mohl unijní ekonomiku ročně podpořit o 119 miliard eur a americkou o 95 miliard eur. Zpráva, kterou si objednala německá nadace Bertelsmann Stiftung, ale tvrdí, že z transatlantické dohody o volném obchodu a investicích budou mít větší užitek Spojené státy. V dlouhodobé perspektivě by se výše hrubého domácího produktu na obyvatele mohla v USA zvýšit průměrně o 13 procent, v EU ale prý jen o pět procent.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek