Pražské sídlo systému Galileo slaví první výročí

05.09.2013
čtk

Loni 6. září bylo v pražských Holešovicích slavnostně otevřeno sídlo Agentury pro evropský globální navigační satelitní systém. Bylo tak završeno několikaleté úsilí České republiky, aby některá z institucí EU sídlila v Praze. Fakticky o přesunu agentury z Bruselu do Prahy rozhodla mezivládní konference členských států EU koncem roku 2010.

Agentura pro evropský globální navigační satelitní systém (GSA) byla zřízena v létě 2004 s cílem vybudovat evropskou obdobu amerického navigačního systému GPS či ruského GLONASSu. Galileo, jak se systém nazývá, má být oproti konkurenčním projektům při určování polohy přesnější, a to díky revolučním atomovým hodinám, jež jsou oproti dosud užívaným typům čtyřnásobně přesnější.

První dva satelity systému Galileo byly na oběžnou dráhu vypuštěny v říjnu 2011, další pár o rok později. Po svém dokončení v roce 2019 nebo 2020 se bude Galileo skládat z 30 satelitů. Už příští rok má jejich počet stoupnout na 18, což má stačit k zahájení částečného provozu navigačního systému.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek