Češi mají v Bruselu 17krát míň zpravodajů než Němci. Předhonili nás i Bulhaři

06.09.2013
Euroskop

Zájem o zpravodajství z institucí EU klesá v celé Evropě. V některých zemích si však média i nadále udržují bruselské zpravodaje, v jiných se s nimi postupně loučí. Jak je na tom ve srovnání s ostatními evropskými státy Česko?

Rekordní hodnoty dosáhl počet novinářů akreditovaných u evropských institucí v roce 2007. V předkrizovém roce jich bylo 1006 a postupně jich ubývalo až na počet 941 na začátku letošního roku. Toto číslo udává blog Inside Europe s odvoláním na zdroje z Evropské komise.

Autor rozvádí i rozdělení médií (ne jednotlivých novinářů) podle země, kde sídlí. Do Bruselu přišlo nejvíce novinářů z Německa, svého zástupce tam má 120 médií, druhé místo zaujala Velká Británie se 111 zastoupenými mediálními hráči.

Česko má u evropských institucí zástupce ze 7 médií, což ve srovnání s podobně velkými zeměmi nevyznívá pro českou mediální krajinu lichotivě. Belgie má v Bruselu akreditovány novináře z 68 médií, Švédsko z 12, Portugalsko a Řecko z 11 a Maďarsko z 10. ČR předběhly v počtu novinářů v srdci EU i některé menší země – 8,5milionové Rakousko má 14 zástupců, 5milionové Dánsko 12 a dokonce i 7,5milionové Bulharsko má v Bruselu zpravodaje z 8 médií.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek