Eurostat: Češi jsou z celé EU nejméně ohroženi chudobou

09.10.2013
Euroskop

Česko nepatří mezi nejbohatší evropské země, chudoba nám ale podle statistik Eurostatu hrozí méně než zemím s vyšším HDP i vyššími průměrnými příjmy.

Oproti Čechům se ocitá v ekonomicky nepříjemné situaci velké množství Bulharů. Podle statistik Eurostatu zveřejněných v pondělí a vycházejících z údajů z let 2008-2011 téměř polovina Bulharů (49,1 procenta) čelí riziku chudoby či sociálního vyloučení. Ve stejném stavu se nachází 40,3 procent Rumunů a 36,6 procenta Lotyšů.

České republice, v níž chudoba hrozí 15,4 procentům populace, se blíží Nizozemsko (15,7 procent) a Švédsko (16,1 procenta). Nám blízké země tzv. visegrádské skupiny zaznamenaly o poznání horší výsledek. Ve stejné kategorii nachází 20,6 procent Slováků, 26,7 procent Poláků a dokonce 32,4 procent Maďarů.

V celé EU je 121 milionů lidí (téměř každý čtvrtý) postaveno tváří v tvář nebezpečí chudoby, nebo již žijících v ekonomických obtížích.

Domovy opouští nejčastěji Lotyši a Litevci

Statistika se zabývala i vývojem v jednotlivých regionech EU, tzv. NUTS. V demografickém srovnání české regiony nijak nevynikaly. Největší populační nárůst zaznamenal Středočeský kraj (11,3 procenta), nejvíce obyvatel naopak ztratil Moravskoslezský kraj (3,3 procent).

Na konci žebříčku byly litevský region Šiaulių apskritis a lotyšský Latgale, které za tři roky ztratily více než pětinu obyvatel. Pobaltí velmi tvrdě zasáhla ekonomická krize a mnozí Litevci a Lotyši tak byli nuceni při hledání práce opustit své domovy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek