Reakce českých politiků na dění v Kyjevě

19.02.2014
čtk

Zprávu o aktuální situaci dnes vládě poskytne ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který se spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou ke stupňujícímu se konfliktu vyjádří i na následné tiskové konferenci.

Již včera Lubomír Zaorálek řekl, že by ukrajinský prezident Viktor Janukovyč měl učinit vše pro to, aby bylo v Kyjevě zastaveno násilí. „Vypadá to, že prezident Janukovyč neudělal nic zásadního, aby vyšel vstříc opozici a demonstrantům. A proto je v tuto chvíli možné učinit jediné a vyzvat prezidenta Janukoviče, a já se na něj obracím právě s tím, že je to
jeho povinnost učinit vše, aby bylo zastaveno násilí,“ řekl.

Podle Zaorálka je potřeba po dohodě s opozicí a demonstranty vytvořit vládu, která by pomohla zklidnit situaci a připravila nové volby. České ministerstvo zahraničí uvedlo, že takové vládě je ČR připravena poskytnout veškerou potřebnou podporu. Pokud Janukovyč nezmění své chování, bude se Ukrajina podle Zaorálka vzdalovat Evropské unii. Tlak na Ukrajinu by podle ministra měly vyvíjet i další země, o situaci je připraven jednat na blízké schůzce zástupců visegrádské čtyřky i na úrovni EU.

Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) ve včerejším prohlášení také uvedlo, že je šokováno opětovným výbuchem násilí v hlavním městě Ukrajiny. „Vyzýváme ukrajinskou vládu a prezidenta, aby okamžitě zastavili násilné akce policie a kriminálních band, které pod její ochranou útočí proti demonstrantům a novinářům,“ uvedlo MZV.

Ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček dnes přijme ukrajinského velvyslance Boryse Zajčuka, aby mu tlumočil Zemanovo stanovisko. Prezident Miloš Zeman rozhodně odsuzuje násilí na Ukrajině. Pokud budou násilnosti pokračovat, zváží zrušení pozvánky prezidenta Viktora Janukovyče do Prahy.

Ministr vnitra Milan Chovanec je přesvědčen, že na Ukrajině začala občanská válka. Nevyloučil, že Česko přijme větší množství Ukrajinců, pokud se ve východoevropské zemi zhorší humanitární situace. „Na Ukrajině začala občanská válka. Režim se pravděpodobně v současné době snaží nasazením armády převzít kontrolu,“ řekl Chovanec. Vízový styk pro ukrajinské občany přijíždějící do Česka by se podle něj zatím neměl „rozmělňovat“. Cílem je, aby nedošlo k masivnějšímu přílivu Ukrajinců do ČR. „Pokud by se tam zhoršila humanitární situace, tak já nemohu vyloučit změnu názoru,“ uvedl.

„Principiálně cítím, že v této situaci už jako Česká republika nemůžeme hrát mrtvého brouka a musíme se k tomu nějakým způsobem umět postavit,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Kroky vlády reagující na ukrajinskou situaci hodlá podpořit i opoziční ODS. Řekl to její místopředseda Jan Zahradil. „Násilné střety a rostoucí počet mrtvých jsou tragédií, která destabilizuje celou zemi i okolní region. V této kritické situaci je zapotřebí, aby česká zahraniční politika působila jednotně,“ uvedl v tiskovém prohlášení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek