ČR chce v klimatické politice EU jen cíl 35 procent snížení emisí

21.02.2014
čtk

Česká republika bude v nadcházející diskusi o evropské klimatické politice prosazovat jen jeden závazný cíl snižování emisí skleníkových plynů. Praze by se navíc líbil méně ambiciózní cíl 35procentního snížení proti úrovním z roku 1990, než Evropskou komisí prosazovaných procent 40. Novinářům to ve čtvrtek v Bruselu řekli premiér Bohuslav Sobotka a ministr průmyslu Jan Mládek.

Ministři průmyslu v Bruselu ve čtvrtek diskutovali, jak před březnovou Evropskou radou smysluplně propojit dva cíle, o které se nyní EU snaží. Prvním je zvyšování konkurenceschopnosti evropského průmyslu a zvýšení jeho podílu na evropském hrubém domácím produktu (HDP) na 20 procent. Mládek připomněl, že v ČR se na HDP zpracovatelský průmysl podílí 25 procenty, průmysl jako celek dokonce 32 procenty.

Snížení emisí CO2 pomocí jádra

Druhým cílem je pak právě klimatický balíček. „Na to panovaly velmi rozdílné názory. Pro nás je dobrá zpráva v tom, že prioritním cílem bude snižování emisí CO2, což samozřejmě implicitně znamená, že dosažení tohoto cíle se dá udělat i rozvojem jaderné energetiky,“ podotkl ministr Mládek.

Za největší českou potíž označil ministr podíl obnovitelných zdrojů. Komise navrhla celounijní cíl 27 procent výroby energie z obnovitelných zdrojů. Evropský parlament přitom prosazuje ještě vyšší, pro ČR nepřijatelný cíl na úrovni 30 procent. „To by znamenalo příliš velké náklady jak pro průmysl, tak pro domácnosti,“ míní Mládek.

Předseda Evropské komise José M. Barroso po včerejším jednání s předsedou české vlády Sobotkou upozornil, že klimatická a energetická politika EU musí konkurenceschopnosti bloku napomáhat, a ne ji omezovat. „V Komisi věříme, že náš přístup je správně vyvážený. Brali jsme v potaz různé energetické mixy členských zemí,“ řekl Barroso na tiskové konferenci. Komise podle něj ale respektuje rozdíly v názorech členských zemí a navrhla cíle ambiciózní, ale realistické.

Dohoda do prosince

Diskusi o problému podle ministra Mládka odstartuje březnový summit lídrů vlád a zemí osmadvacítky. „Je předpoklad, že to nebude rychle rozhodnuto. Spíš to vypadá na prosinec,“ míní ministr. Problémy s nynější podobou návrhu má například Polsko.

„Není to černobílé. Kdybych chtěl být básník, tak řeknu, že je to padesát odstínů šedi,“ vysvětlil český postoj. Českou situaci podle něj výrazně ovlivňuje vývoj cen energie v sousedním Německu. Výrazné dotování obnovitelných zdrojů u sousedů by tak mělo důsledky pro českou výrobu.

Unie má nyní dlouhodobý cíl snížit do roku 2050 emise CO2 a dalších skleníkových plynů o 80 až 95 procent proti úrovním z roku 1990. Do roku 2020 byly stanoveny cíle snížení emisí o 20 procent, dosažení 20 procent energie z obnovitelných zdrojů a dvacetiprocentních úspor.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek