Česko nevyčerpá z fondů EU až 63 miliard Kč

06.03.2014
čtk

Česko nevyčerpá z evropských fondů za období 2007 až 2013 až 62,8 miliardy korun, uvedlo dnes Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Podle ministryně Věry Jourové (ANO) by se ale letošní ztráta odhadovaná až na 24,6 miliardy korun mohla snížit zhruba o polovinu na 12 miliard korun.

„Budeme se o to snažit opatřeními, která včera schválila vláda. V těchto krizových plánech však není žádný samospásný nápad, který nám skokovým způsobem sníží objem nevyčerpaných peněz,“ řekla ministryně na dnešní tiskové konferenci.

Podle ní půjde o soubor několika kroků včetně urychleného spuštění velkých projektů. Vláda ve středu schválila rychlé spuštění některých dopravních projektů či záměr ministerstva životního prostředí poslat na zateplování veřejných budov tři miliardy korun. Ministerstva teď mají za úkol vytipovat, kterých budov v jejich resortech by se to mohlo týkat. Právě životní prostředí má s čerpáním evropských peněz dlouhodobě největší problémy.

Česko mohlo v končícím programovacím období 2007-2013 získat až 800 miliard korun. Domácí příjemci dotací z evropských fondů však z toho získali k začátku letošního ledna 514,9 miliardy korun. Jde o 63,7 procenta z celkové částky, kterou má Česko v těchto letech k dispozici. Z celkové dosud vyplacené částky požádalo ministerstvo financí Evropskou komisi o zpětné proplacení 385,5 miliardy korun, tedy 47,7 procenta celkové částky. Právě tuto sumu považují úřady za skutečně vyčerpané dotace.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek