ČR a USA budou spolupracovat v jaderné energetice

27.03.2014
čtk

Česká republika a USA budou spolupracovat v jaderné energetice. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) a ministr energetiky USA Ernest Moniz ve středu podepsali dohodu o spolupráci v civilním výzkumu a vývoji v oblasti jaderné energetiky. Podle serveru E15.cz se Moniz sešel separátně také s ředitelem energetické firmy ČEZ Danielem Benešem, ale o dostavbě Jaderné elektrárny Temelín, o niž se uchází i americká firma Westinghouse, prý nejednali.

„Česká republika vítá uzavření dohody o spolupráci v mírovém výzkumu a vývoji jaderné energetiky, která vytvoří rámec pro spolupráci mezi oběma zeměmi především se zaměřením na pokročilé technologie a zlepšení jejich bezpečnosti a efektivity, jakož i na nakládání s použitým jaderným palivem a odpady,“ uvedl Mládek.

Oba ministři se také zabývali rusko-ukrajinskou krizí a energetickou bezpečností, břidlicovým plynem a možností jeho vývozu z USA do zemí EU. Diskutovali i o nové dohodě o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství.

„ČR hledá v zájmu bezpečnosti dodávek jak alternativní dopravní trasy ruského plynu, tak i jiné dodavatele plynu. Uvítala by proto též export zemního plynu z USA do Evropy, jenž by přispěl ke zvýšení globální energetické bezpečnosti, diverzifikaci dodávek a rozšíření tržních příležitostí. Máme proto zájem na zjednodušení procedury exportu plynu z USA do Evropy a jeho odběru za konkurenceschopnou cenu,“ upozornil ministr.

Mládek a Moniz hovořili rovněž o dostavbě jaderné elektrárny Temelín, kde je americká společnost Westinghouse jedním z uchazečů o dodávky zařízení. Dalším bodem jednání byla informace o projektu vzájemné spolupráce v oblasti výzkumu a vývoje vysokoteplotních reaktorů IV. generace.

Generální ředitel firmy ČEZ, která Temelín provozuje, se dnes také sešel s Monizem, podle E15.cz na žádost americké strany. „O Temelínu jsme nejednali,“ sdělil serveru šéf ČEZ Beneš. Americký ministr s Benešem mluvil například o globálních trendech v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), světovém setkání ke snižování celosvětových emisí nebo budoucnosti elektromobility, píše E15.cz.

Soutěže o dostavbu dvou bloků Temelína se účastní také česko-ruské konsorcium MIR.1200. Dalšího uchazeče, francouzskou Arevu, předloni z tendru ČEZ vyřadil s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce. Mládek nedávno v České televizi uvedl, že pravděpodobnější variantou tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín je v současnosti jeho zrušení. O tendru rozhodne firma ČEZ, role vlády podle Mládka spočívá v rozhodnutí o případných garancích.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek