Kampaň Vím, proč volím láká k eurovolbám

28.03.2014
čtk

Již podruhé spustili organizátoři kampaň Vím, proč volím. Jejím cílem je přitáhnout zájem mladých lidí ke květnovým volám do Evropského parlamentu a přiblížit jim kandidující strany. Podobná kampaň existovala i před parlamentními volbami. Kromě informací na webu a sociálních sítích chtějí pořadatelé oslovit zejména prvovoliče prostřednictvím koncertů, na nichž se návštěvníci budou moci setkávat s politiky.

Kampaň organizuje projekt Kecejme do toho, který zastřešuje Česká rada dětí a mládeže. „Jejím cílem je informovat mladé voliče o tom, proč volit, koho volit a podnítit zájem mladých voličů o zapojení o veřejného života,“ řekla manažerka projektu Jana Votavová. Kampaň chce být nestranná a nabídne informace o všech uskupeních, které ministerstvo vnitra pro letošní evropské volby zaregistruje.

„My se mladým snažíme zprostředkovat celé spektrum těch stran. Snažíme se být velmi struční a jasní, protože mladý člověk nepotřebuje o každé straně celou publikaci,“ popsala Votavová. „Snažíme se přibližovat evropská témata, která se jich mohou týkat, ať je to mobilita, cestování, aktivity v rámci projektu Erasmus+, výměny mládeže, stáže. Chceme, aby pochopili, jak evropská politika funguje v běžném měřítku a co jim nabízí,“ doplnila.

Internetové stránky kampaně přináší stručný přehled o historii a programu jednotlivých stran a jejich evropské kandidátky. Mladí lidé mohli posílat organizátorům své dotazy na politiky, které nyní dostanou na stůl všechny strany a jejich odpovědi pak pořadatelé zveřejní na webu kampaně.

Podobnou strategii použili organizátoři už před podzimními parlamentními volbami, kdy se podle Votavové do této iniciativy podporované Evropskou unií zapojilo 250 tisíc mladých lidí. Letos ji pořadatelé rozšířili o hudební festival, který bude mít 14 zastávek ve všech českých regionech a nabídne vedle koncertů besedy s politiky kandidujících stran.

Podle manažera festivalu Jiřího Leta organizátoři záměrně nevybrali pro dějiště těchto vystoupení krajské metropole, ale spíše menší města, kde byla při posledních volbách do Evropského parlamentu v roce 2009 nízká účast mladých voličů. První koncert se v pátek uskuteční v Ústí nad Orlicí, následující den bude turné hostit Šumperk a festival skončí 17. května v Jičíně. Ve dnech 23. a 24. května se budou v Česku konat evropské volby.

Podobný formát kampaně pro mladé voliče se podle představitelů projektu Kecejme do toho koná i v dalších evropských zemích. V tomto rozměru se ale realizuje jen v Česku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek