Kdo má řídit 30 miliard z fondů EU na vědu?

15.04.2014
čtk

Stát by měl zřídit koordinační centrum pro získání více peněz pro výzkum z evropských fondů. Stala by se jím Technologická agentura ČR, která by rozdělovala miliardy korun z evropských strukturálních fondů na výzkum. Uvedla to místopředsedkyně vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) Miroslava Kopicová na semináři o budoucnosti české vědy, který se konal v Senátu.

Díky tomu by se zejména do aplikovaného výzkumu mohlo dostat více peněz. Vládní vědecká rada věří, že by to mohlo pomoci také pražským výzkumným institucím a vysokým školám, jež o ně usilují. O využití tohoto koordinačního centra v současnosti jednají ministerstva školství a průmyslu, která budou aplikovaný výzkum financovat ze svých operačních programů.

„Technologická agentura by mohla mít roli zprostředkujícího subjektu. Znamená to, že by administrovala oba typy těchto výzkumných programů. Jednak by se tím zabránilo překryvům, protože hranice mezi oběma typy orientovaného základního a aplikovaného výzkumu je velmi umělá a nejasná,“ řekla Kopicová.

TA ČR by mohla po dobu sedmi let spravovat odhadem přes 30 miliard korun. Střízlivé propočty totiž mluví ročně okolo 4,5 miliardy, přičemž nyní hospodaří se zhruba třemi miliardami z národních prostředků. Z Operačních programů na výzkum a inovace v dalších letech pro ministerstvo průmyslu a školství by přitom mohlo jít podle prvního náměstka ministryně pro místní rozvoj Daniela Brauna až 90 miliard korun.

„Národní programy TA ČR, například, Alfa, Beta, Gama a Centra kompetence, které v současnosti podporujeme, lze považovat svým způsobem za pilotní projekty pro budoucí využití evropských fondů. Například Gama je typ programu, který v Česku dosud nikdo nerealizoval… To jsou důvody, proč podporovat výzkum z evropských zdrojů prostřednictvím TA ČR,“ uvedla předsedkyně TA ČR Rut Bízková.

Technologická agentura, která vznikla před čtyřmi lety a věnuje se podpoře aplikovaného výzkumu, je jako jediná podle Kopicové schopna skloubit státní a evropské peníze. Česku letos hrozí ztráta v operačním programu Výzkum a vývoj pro inovace 7,5 miliardy korun a z programu pro konkurenceschopnost pak až 1,9 miliardy.

Na navýšení rozpočtu na vědu státní pokladna v současnosti nemá peníze. Vládní vědecká rada sice pro příští rok navrhuje, aby se v něm našly alespoň tři miliardy navíc, podle vicepremiéra pro výzkum a jejího předsedy Pavla Bělobrádka to však nebude vzhledem k všeobecným úsporám reálné. Pro letošek rozpočet státu na výzkum je zhruba 27 miliard korun.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek