Komise kritizuje, že občané EU nemohou v ČR založit stranu

17.04.2014
čtk

Podle Evropské komise je v rozporu s evropskými pravidly, že Česká republika omezuje možnost vstupu do politické strany či právo na její založení jen na české občany. Vyplývá to z dnes zveřejněného balíku prohřešků členských zemí proti unijní legislativě. Podle mluvčí českého ministra pro lidská práva Jarmily Balážové výbor pro práva cizinců už loni doporučil, aby se pravidla v ČR změnila.

Do Prahy Komise poslala takzvané odůvodněné stanovisko, které je druhým stupněm trojstupňového procesu, který má zajistit soulad národních legislativ s unijním právem. Česko má nyní dva měsíce na nápravu, věc by mohla případně skončit až u Soudního dvora EU.

Výbor pro práva cizinců, který je součástí rady vlády pro lidská práva, se problémem zabýval loni v prosinci. Přišel s doporučením, aby kabinet ministrovi vnitra uložil připravit do konce letoška novelu o sdružování v politických stranách. Členem politické strany by tak mohli být i cizinci s povolením k trvalému pobytu, mohli by i kandidovat.

„Výbor v podnětu mimo jiné upozornil na restriktivní zákonnou úpravu členství v politických stranách, která podle jeho názoru omezuje účast cizinců s trvalým pobytem na veřejném životě, diskriminuje je při realizaci práva být volen, a tím zabraňuje jejich plnohodnotné integraci do společnosti,“ uvedla ministrova mluvčí. Podle ní se o podnětu bude ještě jednat.

V podobné situaci jako Česko se ze stejného důvodu ocitly také Polsko a Litva. V jejím případě se ale komisi nelíbí jen omezení možnosti politickou stranu zakládat.

Omezení podle komise znamenají, že lidé z jiných zemí EU, kteří žijí v jedné z této trojice států, nemají stejná práva volit a stát se kandidáty v místních či evropských volbách jako občané těchto zemí. „To je v rozporu s právem EU i se zásadou zákazu diskriminace na základě státní příslušnosti, podle které mají mít občané EU možnost vykonávat svá práva za stejných podmínek jako státní příslušníci,“ uvedla Komise.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek