Vstup do EU podpořilo český export

22.04.2014
čtk

Vstup do EU zvýšil jak podíl exportu v HDP České republiky, tak na samotný objem vývozu. Od roku 2004 export stoupl dvojnásobně. Zatímco během roku 2004 se export zvýšil o 26 procent, v roce 2013 se jednalo o 79 procent, ukazují data Českého statistického úřadu.

„Vstup do EU měl pro český zahraniční obchod zcela zásadní význam. Nicméně stále zřetelnější vidina členství v EU pomáhala zapojit českou ekonomiku do mezinárodního obchodu již v letech před formálním přijetím do unie. Od roku 1996, kdy ČR podala přihlášku do EU, do roku 2004, kdy do ní vstoupila, se vývoz více než zdvojnásobil,“ řekl ČTK hlavní ekonom Patria Finance David Marek, podle kterého samotné členství v EU i nadále kladně působilo na zahraniční obchod.

„Za posledních deset let… …objem českého exportu v eurovém vyjádření narostl o 135 procent, zatímco v celé EU dosáhl přírůstek „jen“ 67 procent,“ uvedl pro ČTK analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Po roce 2004 ČR dále v meziročním srování exportu skončila nejlépe v roce 2010 s nárůstem 18,4 procenta a nejhůře v roce 2009 s propadem 13,5 procenta. „Významnou roli má i přeshraniční výměna na krátkou vzdálenost, kupříkladu finalizace výrobků pro německý trh českými dodavateli nebo dodávky českého mléka ke zpracování do německých mlékáren,“ řekl Sobíšek k důvodům nárůstu exportu a dodal, že z hlediska segmentu za růstem stojí zejména stroje a dopravní prostředky.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek