27 procent kandidátů do EP jsou ženy

24.04.2014
čtk

Ženy tvoří v Česku 27 procent kandidátů do evropských voleb. Často jsou navíc na nevolitelných místech. Podle předvolebních průzkumů se nejspíš podíl českých poslankyň v europarlamentu nezvýší, zasednout by tam mohly čtyři. Připadla by jim tak necelá pětina českých křesel. Analýzu představilo sdružení Fórum 50%, které vyzvalo ke kroužkování žen na kandidátkách.

ČR patří v Evropském parlamentu k zemím s nejnižším zastoupením žen. „Po volbách v roce 2009 jsme měli druhé nejhorší skóre po Maltě. Náš podíl žen dosahoval 18 procent, evropský průměr činil 36 procent. V pětiletém volebním období se čísla změnila díky výměně poslanců. Než my je teď horší Polsko a Lucembursko, Malta dosáhla naopak zastoupení půl na půl,“ řekla šéfka sdružení Jana Smiggels Kavková.

V roce 2009 tvořily ženy 28 procent kandidujících, při prvních evropských volbách v roce 2004 čtvrtinu. V posledním volebním období sice podíl českých žen vzrostl z 18 na 23 procent, ale jen díky výměnám poslanců. Podle Smiggees Kavkové předvolební průzkumy zatím ukazují, že by ženám mohla připadnout čtyři křesla, tedy 19 procent.

Ženy na kandidátkách obvykle končívají na nevolitelných místech. V první pětici představují pětinu kandidujících, v první desítce pak 28 procent. Z 38 uskupení a stran má na prvním místě ženu jen osm.

Fórum 50% odstartovalo dnes kampaň, v níž vyzývá k využití preferenčních hlasů pro ženy. Je možné zakroužkovat dvě jména. Sdružení připravilo letáky s návodem či dva spoty, které odvysílá televize. Evropské volby se konají 23. a 24. května.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek