EU spustila srovnávač univerzit. Je v něm i 15 českých škol

14.05.2014
čtk

Nový server nabízí informace o kvalitě studia na více než 850 vysokých školách, které zahrnují více než 1000 fakult a 5000 studijních programů. Databáze obsahuje také všechny hlavní univerzity a vysoké školy v České republice. Nechybí tedy mezi nimi pražská Karlova univerzita, Vysoká škola ekonomická, České vysoké učení technické nebo Česká zemědělská univerzita, brněnská Masarykova univerzita, Mendelova univerzita nebo Univerzita obrany, plzeňská Západočeská univerzita, olomoucká Palackého univerzita či například jihlavská Vysoká škola polytechnická.

U-Multirank se liší od stávajících celkových žebříčků kvality univerzit a nabízí podrobnější srovnávání na základě kritérií, jako jsou hodnocení profesorského sboru, kvalita přednášek, komunikace mezi přednášejícími a studenty nebo nabídka zahraničních studijních pobytů. Zvlášť je hodnoceno například propojení škol s ekonomikou.

Univerzita či konkrétní fakulta je v jednotlivých „předmětech“ oznámkována na pětistupňové škále od A (velmi dobrá) do E (slabá).

Zájemce tak dostává přehled o silných a slabších stránkách jednotlivých škol. „Jsme rádi, že jsme navrhli a uskutečnili tento nový uživatelsky vstřícný a mnohodimenzionální srovnávač, který přesahuje zjednodušující tabulky nejlepších a který reaguje na častou kritiku stávajících globálních žebříčků univerzit,“ řekl pedagog Frans van Vught z univerzity v nizozemském Twente, která se na rozjetí projektu podílela.

Server U-Multirank data získal především od více než 60.000 studentů studujících na jednotlivých vysokých školách.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek